Στη δεκαετία του ’60 έχουν επιστρέψει πολλά αθηναϊκά εστιατόρια. Όταν οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν «ολίγη» από φασολάδα ή «σκέτη» από γιουβέτσι. Σήμερα, η μισή μερίδα είναι η σύγχρονη «ολίγη» και υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες εστιατορίων, προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία τους.

Από παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες μέχρι ακριβά εστιατόρια, η «μισή μερίδα» στη μισή τιμή αποτελεί τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει σε σημοσίευμα του ο Τύπος της Κυριακής, διέξοδο για πολλούς Έλληνες, οι οποίοι λόγω οικονομικής στενότητας έχουν περιορίσει τις εξόδους για φαγητό. Μια πρωτοβουλία που έχει αποτέλεσμα καθώς όπως επιβεβαιώνουν οι εστιάτορες, η κίνηση είναι αυξημένη έως και 15%.

Ο κ. Γιώργος Γεωργομάνος, ιδιοκτήτης ελληνικής ταβέρνας στο Κολωνάκι επιβεβαιώνει το φαινόμενο λέγοντας ότι οι θαμώνες δυσκολεύονται να παραγγείλουν όσα συνήθιζαν.

Πλέον ένα ζευγάρι παραγγέλνει δύο ορεκτικά και ένα κυρίως πιάτο ή τέσσερα άτομα αντί να πάρουν ο καθένας τη μερίδα του, παίρνουν μόνο δύο και τις μοιράζονται.