Με στόχο την προώθηση της θεατρικής παιδείας στα σχολεία, η Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου Αμαρουσίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δομών Εκπαίδευσης του δήμου, εγκαινιάζει φέτος ένα καινοτόμο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν επτά Γυμνάσια και Λύκεια του Αμαρουσίου. Σκοπός του είναι η μύηση των μαθητών στη θεατρική τέχνη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε όλα τα στάδια προετοιμασίας μίας παράστασης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αλλά και μίας έμπειρης ομάδας ηθοποιών και σκηνοθετών.
Οι παραστάσεις με κοινή θεματική «Το ταξίδι» θα παρουσιαστούν τον Μάρτιο του 2018 στο πλαίσιο μεγάλου μαθητικού φεστιβάλ θεάτρου διάρκειας 20 ημερών.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, περιλάμβανε τριήμερο σεμινάριο με τίτλο «Σχολικό θέατρο: Κειμενικοί και Παραστασιακοί Κώδικες» και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέσα από τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που αφορούσαν τους τομείς της Σκηνοθεσίας/Υποκριτικής, της Δραματουργίας, της Σκηνογραφίας και της Μουσικής οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τους βασικούς πυλώνες μίας θεατρικής παράστασης αντλώντας πολύτιμο υλικό για τη δουλειά που θα κάνουν στη συνέχεια με τους μαθητές τους. Εισηγητές στο τριήμερο αυτό σεμινάριο ήταν τέσσερις καταξιωμένοι επαγγελματίες του θεατρικού χώρου: ο Σκηνοθέτης και Πανεπιστημιακός Τάκης Τζαμαργιάς, η Διδάκτωρ Θεατρολογίας Ελένη Μολέσκη, ο Μουσικός και Διδάκτωρ Θεατρολογίας Βασίλης Πανόπουλος και ο Σκηνογράφος/Αρχιτέκτονας Εδουάρδος Γεωργίου.
Το δεύτερο στάδιο (Οκτώβριος 2017 – Φεβρουάριος 2018) αφορά την καθ’ εαυτή προετοιμασία μίας θεατρικής παράστασης. Οι καθηγητές συγκροτούν τις ομάδες των μαθητών, με τους οποίους θα εργαστούν, για να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση με θεματικό άξονα «Το ταξίδι», όπως το αντιλαμβάνεται η κάθε ομάδα. Ανάλογα με τη δεξιότητά του ο κάθε μαθητής θα συμβάλλει ουσιαστικά στην παραστασιακή διαδικασία πάνω και κάτω από τη σκηνή. Οι μαθητές, με τη βοήθεια και την επίβλεψη των καθηγητών τους, θα φτιάξουν μόνοι τους τα σκηνικά και τα κοστούμια της κάθε παράστασης, θα σχεδιάσουν τους φωτισμούς, θα υπογράψουν τη μουσική της, θα επιμεληθούν το μακιγιάζ των ηθοποιών, θα βρεθούν σε ρόλους φωτογράφου ή οπερατέρ και φυσικά θα ερμηνεύσουν τους ρόλους του έργου που θα παρουσιάσουν. Στο στάδιο αυτό πολύτιμοι αρωγοί της κάθε ομάδας θα είναι τέσσερις έμπειροι ηθοποιοί και σκηνοθέτες – ο Δημήτρης Ντάσκας, η Βάσια Βαλκανιώτη, ο Βαλάντης Φράγκος και η Κατερίνα Μηλιώτη – που θα δώσουν τις συμβουλές τους στους καθηγητές και τους μαθητές της κάθε ομάδας μέσα από 18 δίωρες συναντήσεις.
Τέλος, το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την παρουσίαση όλων των παραστάσεων στο πλαίσιο μαθητικού φεστιβάλ θεάτρου διάρκειας 20 ημερών. Παράλληλα με την παρουσίαση των παραστάσεων θα φιλοξενείται στο φουαγιέ έκθεση με ποικίλο υλικό από την έρευνα και την προετοιμασία της κάθε παράστασης. Ουσιαστικά δηλαδή το «ταξίδι» των ίδιων των μαθητών και των καθηγητών τους στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.
«Είναι κοινός τόπος ότι το θέατρο ως εκπαιδευτική διαδικασία και διδακτική μέθοδος συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων. Η θεατρική αγωγή θα έπρεπε να είναι επίσημα ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης» σημειώνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και προσθέτει: «Το πρόγραμμα της θεατρικής παιδαγωγίας που δημιούργησε ο δήμος μας είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουμε στη δύναμη της τέχνης στη διαμόρφωση υγιών ενηλίκων».
Στο καινοτόμο αυτό σχολικό πρόγραμμα θεατρικής εκπαίδευσης, που για πρώτη φορά διοργανώνεται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, συμμετέχουν τα εξής σχολεία του Αμαρουσίου: 1ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, 7ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, 8ο Λύκειο, 9ο Λύκειο και το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.