Έναν από τους πιο ψυχρούς χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών διανύει η Βόρεια Ελλάδα, με τον Ιανουάριο να μπορεί επάξια να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πιο ψυχρούς μήνες. Σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της δυτικής Μακεδονίας το θερμόμετρο έχει «κολλήσει» για αρκετές μέρες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Σε συνθήκες ολικού παγετού και με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκονται στα ύψη, οι κάτοικοι στη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα, το Νευροκόπι και αλλού προσπαθούν να ζεσταθούν με καυσόξυλα και αερόθερμα, αναφέρει ο Αγγελιοφόρος.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ Μιχάλη Σιούτα θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Φλώρινα γύρω στις 18 Ιανουαρίου (-25 βαθμοί Κελσίου) πλησίασε ακόμη και το ιστορικό χαμηλό των -29 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στην περιοχή το 1993.
Στο Νευροκόπι, τις περασμένες μέρες το θερμόμετρο έφτασε στους -18 βαθμούς Κελσίου, στην Πτολεμαΐδα τους -17 βαθμούς, στα Γρεβενά τους -14,5 βαθμούς και στην Κοζάνη τους -10 βαθμούς Κελσίου.
Πώς ζει κάποιος με θερμοκρασίες που αγγίζουν επί μέρες και κατά μέσο όρο τους -20 βαθμούς Κελσίου; «Πάντως όχι πληρώνοντας ένα ευρώ το κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Προτιμάμε τα πέλετ και τα καυσόξυλα», απαντούν οι κάτοικοι της Φλώρινας, στην οποία το δίκτυο τηλεθέρμανσηςβ βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μελέτης!
«Ακούσαμε ότι ο νομός μας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ε και; Εμείς στην πράξη διαφορά δεν είδαμε», λέει ο Γιώργος Τσάμογλου, κάτοικος της ακριτικής Φλώρινας.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Παρά τις δικές μου επανειλημμένες επιστολές στον υπουργό και την επιστολή που αποστείλαμε από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Δημήτρη Ηλιάδη, και τους δημάρχους Αμυνταίου Μάκη Ιωσηφίδη και Πρεσπών Βασίλη Τσέπα, κανείς δε μας απάντησε, δεν είχαμε καμία αντίδραση», τονίζει ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος.
Θέρμανση ανά δίωρο και εκ περιτροπής παρεχόταν όλο το τελευταίο διάστημα μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα. Μόνο που το θερμόμετρο πριν από λίγο καιρό ήταν μόνιμα κολλημένο κάτω από το μηδέν. Οι βλάβες στη μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από την οποία θερμαίνεται η περιοχή είναι μόνιμες και το σύστημα βγαίνει εκτός λειτουργίας.
«Τα καταστήματα έχουν ξεμείνει από σόμπες και αερόθερμα. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει καταφύγει σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται πια το σύστημα της τηλεθέρμανσης. Το κρύο είναι μόνιμο, δεν έρχεται ανά… δίωρο, όπως η τηλεθέρμανση», τονίζουν στην Πτολεμαΐδα.
Εκτακτη επιχορήγηση ζητούν με επιμονή από το κράτος ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι στη δυτική Μακεδονία, η οποία χτυπήθηκε περισσότερο από την κακοκαιρία. «Η υπερβολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με τις πολικές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη περίοδο του χειμώνα, έχει εξαντλήσει οικονομικά τους πολίτες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν σημαντικά ποσά για τη θέρμανση, τα οποία κυριολεκτικά αδυνατούν να πληρώσουν οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση».
«Το κρύο δεν παλεύεται χωρίς χρήματα», φωνάζουν από το Νευροκόπι, το οποίο φαίνεται να κρατά μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο ψυχρές περιοχές στην Ελλάδα, αφού την περίοδο του χειμώνα το θερμόμετρο κατρακυλά σχεδόν μόνιμα κάτω από το μηδέν.
Η μόνη αρωγή που το ελληνικό κράτος έχει φροντίσει να παράσχει στους 8.000 κατοίκους του Νευροκοπίου είναι μια έκπτωση στα… καυσόξυλα! Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φτάνει στα 99 λεπτά το λίτρο μέσα στο χωριό, τόσο δηλαδή όσο και στα μεγάλα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα, όπου το κρύο δεν είναι τόσο τσουχτερό.
Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στο πετρέλαιο, για το οποίο η ζήτηση έχει μειωθεί κατακόρυφα. Προτιμούν άλλες πηγές θέρμανσης, όπως οι ξυλόσομπες, για τις οποίες μάλιστα προσφεύγουν στη γειτονική Βουλγαρία, όπου οι τιμές είναι σαφώς πιο χαμηλές.