Η Γερμανία κάλεσε την Ελλάδα να υιοθετήσει συνθήκες υποδοχής αυτών που ζητούν άσυλο, οι οποίες να είναι σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, προτού ζητήσει από τους εταίρους της να μοιραστούν το βάρος, κατά τη διάρκεια άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.
Ο γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Όλε Σρέντερ, υπογράμμισε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ότι η Γερμανία δεν θα στέλνει πλέον στην Ελλάδα αυτούς που ζητούν άσυλο και φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των κακών συνθηκών υποδοχής τους στη χώρα αυτή.
«Το 2011, 5.000 αιτούντες ασύλου που ήρθαν από την Ελλάδα, κρατήθηκαν στη Γερμανία. Η χώρα αυτή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα ασύλου» επέμεινε ο γερμανός υφυπουργός.
Η επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλστρομ, ζητεί να υπάρχει η πιθανότητα αναστολής της ρύθμισης «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις.
Όμως, αυτό προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, χώρες, οι οποίες μαζί με το Βέλγιο, τη Σουηδία και την Ιταλία, υποδέχονται το 75% των αιτούντων ασύλου. «Η αναστολή δεν είναι λύση, καθώς όλοι όσοι κάνουν παράνομη διακίνηση ανθρώπων, θα θεωρήσουν την Ελλάδα ανοιχτή πόρτα προς την ΕΕ», εξήγησε ο κ. Σρέντερ.
Ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιούλιο, δήλωσε ότι καταλαβαίνει τις γερμανικές επιφυλάξεις. «Οφείλουμε να βρούμε μια πολιτική λύση, καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε όσον αφορά το κοινό σύστημα ασύλου», προειδοποίησε.
«Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει προβλήματα. Το Λουξεμβούργο επίσης αντιμετωπίζει συρροή ανθρώπων που ζητούν άσυλο», διευκρίνισε και κατέληξε: «Οι χώρες του νότου πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».