Τη διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην αγορά και προέρχονται από την περιοχή του Ασωπού δεν έχουν κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει ενεργοποίηση του ΕΦΕΤ για να απαντήσει με επιστημονική τεκμηρίωση στα θέματα που έχουν προκύψει.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος σχετικά με την πρόοδο των εργασιών σε ζητήματα που αφορούν τις περιοχές Ασωπού, Πηνειού και Κάρλας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν θεσμικά και ελεγκτικά τα μέτρα για την υλοποίηση του προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας ενώ με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζονται αι αυστηρά περιβαλλοντικά όρια στην περιοχή.
«Στον Ασωπό έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο βιομηχανικό πάρκο. Ξεπερνούν τις 1000 οι βιομηχανικές μονάδες στη περιοχή ενώ δεν έχουν γίνει οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες», σημείωσε ενδεικτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Μάλιστα όπως είπε «στις πρόσφατες έρευνες για την επίτευξη ορίων σε σχέση με την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, διαπιστώσαμε ελλειπή συμμόρφωση των βιομηχανιών, ενώ από τις 30 μονάδες μόνο το 50% συμμορφώθηκε».
Έσπευσε πάντως να διαμηνύσει ότι ««στόχος μας δεν είναι να εξοντώσουμε βιομηχανίες εταιρίες αλλά να τις βοηθήσουμε στη πρόληψη και συμμόρφωση ώστε να είναι συνεπείς»
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι έλεγχοι στη περιοχή έχουν εντατικοποιηθεί.
Ήδη από το 2004 μέχρι το 2010 έγιναν 194 έλεγχοι με 146 πράξεις βεβαίωσης παράβασης και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5 εκ ευρώ.
«Έχουμε ικανοποιητική πορεία, είμαστε όμως στην αρχή, ούτε καν στη μέση, έχουμε δρόμο μπροστά μας.», σημείωσε.
Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να εντάξει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ όλα τα έργα για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιοχές αυτές.
Τέλος, αναφερόμενος στις μετρήσεις για την ποσότητα χρωμίου τόνισε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ούτε διόγκωση ούτε υποβάθμιση του προβλήματος αλλά μια αντικειμενική και ισορροπημένη θέση».