Σε απεργιακό κλοιό αναμένεται να βρεθεί σήμερα η Αττική καθώς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και τα έξι Εργατικά Κέντρα της Αττικής, καλούν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες να συμμετέχουν.

Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κινητοποίηση και από το ΠΑΜΕ, που καλεί σε συγκέντρωση επίσης στις 11:00 στην Ομόνοια.

Λόγω της απεργίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, ενώ ακινητοποιημένο θα παραμείνει το μετρό.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

Λεωφορεία – Τρόλεϊ: Στάση εργασίας αναμένεται από τις 5:00 π.μ έως τις 7:30 και από τις 22:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Το πρωί η αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα έχει γίνει έως τις 08:00 π.μ, ενώ το βράδυ θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 21:00.

ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός) 17 Ιανουαρίου 2012 στάση εργασίας 05:00 ως τις 09:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας, ενώ ΗΛΠΑΠ (Τρόλεϊ) 17 Ιανουαρίου 2012, στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:30 και 22:00 έως λήξη βάρδιας.

Κανονικά θα λειτουργήσει ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ.

Τα λεωφορεία θα μείνουν ακινητοποιημένα από τις 05:00 ως τις 07:30 και από τις 22:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Από τις 07:00 έως τις 22:00 θα κυκλοφορούν τα τρόλεϊ και από τις 09:00 έως τις 22:00 το τραμ.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00, ενώ ο Προαστιακός δε θα κινηθεί από τις 07:00 έως τις 22:00

Στο τραμ, οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι συρμοί του Προαστιακού θα ακινητοποιημένοι από τις 05:00 έως τις 07:00, από τις 10.00 έως τις 13.00 του προσωπικού όλων των κλάδων που έχουν έδρα την Αττική με εξαίρεση τους κλάδους που εμπλέκονται στην κυκλοφορία της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη και από τις 22:00 έως τα μεσάνυχτα (00:00) όλου του προσωπικού των γραμμών: Αεροδρομίου – Κιάτου, Σταθμός ΑΙΡ – Χαλκίδας και Πειραιά – Λιόσια (και αντίστροφα).

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω συμμετοχής στη 24ωρη παννατική απεργία, πέντε ναυτεργατικών σωματείων, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Καλό θα είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, να επικοινωνούν πριν από την αναχώρησή τους με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

ΟΛΜΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ και ΟΕΝΓΕ

Παράλληλα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει προγραμματίσει για την Τρίτη δίωρη στάση εργασίας «προκειμένου να διευκολυνθεί  η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την ίδια ημέρα. Οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι μπορούν να κηρύξουν επιπλέον στάση εργασίας για τη διευκόλυνση των συναδέλφων».

Τη στήριξή της στην απεργιακή κινητοποίηση των Εργατικών Κέντρων Αττικής έχει εκφράσει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, καλώντας καλεί τα σωματεία – μέλη της με αποφάσεις τους να συμμετέχουν δυναμικά τόσο στην απεργία όσο και στη συγκέντρωση.

Και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ κάλεσε τις Ενώσεις και τις γενικές συνελεύσεις των Νοσοκομείων να συμμετάσχουν στην απεργία.

ΜΜΕ

Σαρανταοκτάωρη απεργία σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, από τις 06.00 μέχρι και την Πέμπτη στις 06.00 έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ .

Τραπεζικοί υπάλληλοι

Επίσης σε απεργία προχωρεί και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας. Σε ανακοίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι «εργαζόμενοι στις Τράπεζες έχουν τους δικούς τους λόγους να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιθέσεις και να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία».

Δικηγόροι

Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας για άλλες δύο ημέρες, δηλαδή Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, καθώς το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) αποφάσισε να συνεχίσει την αποχή που θα έληγε σήμερα Τρίτη.