Την αντίθεσή του στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και κάνει λόγο για «επέλαση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων».
Όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, «στον χώρο της Υγείας βρίσκεται στο τελικό στάδιο μια σαρωτική επέλαση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τον κλάδο εφεξής. Ήδη, όσον αφορά τα μεγάλα ιατρικά κέντρα, έχει καταργηθεί η πρόβλεψη για το ελάχιστο ποσοστό του 51% των μετοχών να ανήκει σε γιατρούς. Με αυτή τη μεθόδευση, ο καθένας που θα διαθέτει τα κεφάλαια θα μπορεί να λειτουργεί υποδομές ιατρικής περίθαλψης χωρίς τα εχέγγυα της ιατρικής επιστήμης και οι ασφαλισμένοι να βρίσκονται στο έλεος της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα ένα νέο υπερταμείο, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2012 και θα ενσωματώσει τους τομείς Υγείας του Ι.Κ.Α., του Ο.Π.Α.Δ., του Ο.Α.Ε.Ε. και του Ο.Γ.Α. και όλα αυτά με μείωση τουλάχιστον κατά 40% των πόρων που διατίθεντο».
Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων αναφέρει:
«Δυστυχώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους ασφαλισμένους του κουτσουρεύοντας επιδόματα, παροχές, νοσήλια και καλώντας τον ασθενή να πληρώσει ένα σημαντικό τμήμα της περίθαλψής του από την τσέπη του. Για τους γιατρούς επιφυλάσσει παρόμοια αντιμετώπιση, με πλαφόν σε επισκέψεις, πλαφόν σε φάρμακα και ένα ασφυκτικό περιβάλλον λειτουργίας όπου ο ασφαλισμένος θα μετατρέπεται σε έναν απρόσωπο αριθμό προτεραιότητας στην αναμονή του ιατρείου. Η αποζημίωση που δίνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στον γιατρό είναι μικρότερη και από τα έξοδα συντήρησης του ιατρείου του. Με άλλα λόγια καλείται ο γιατρός να εισέλθει σε ένα σύστημα Υγείας που θα τον εξαναγκάσει να κλείσει το ιατρείο του!»
«Μετά από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις οι γιατροί των Χανίων, αλλά και όλης της χώρας, αποφασίσαμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας αλλά κυρίως να προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε τους ασφαλισμένους από την εφαρμογή ενός άδικου και ανεπαρκούς συστήματος Υγείας. Οι γιατροί των Χανίων αντιτασσόμαστε σε αυτή την απειλούμενη πραγματικότητα. Δεχόμαστε τους ασφαλισμένους ελεύθερα, τους εξετάζουμε ανθρώπινα και με τους όρους της ιατρικής επιστήμης και αμειβόμαστε με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση για τον ασθενή».