Μεγάλη ήταν η καταστροφή που προκλήθηκε στην παραγωγή ροδάκινων στην Ημαθία, λόγω των έντονων και συνεχόμενων βροχοπτώσεων, που έπληξαν τον νομό τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μείωση της παραγωγής των ροδάκινων λόγω καρπόπτωσης έφτασε σε ορισμένα αγροτεμάχια μέχρι και 70%.
Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, Χρήστος Γιαννακάκης, τόνισε μέσω δηλώσεών του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι παραγωγοί «είναι φέτος απελπισμένοι και ίσως για πρώτη φορά τόσο ανήσυχοι», καθώς «ο ΕΛΓΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταβάλει αποζημιώσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές που τους προσφέρονται για την αγορά της παραγωγής τους είναι εξαιρετικά χαμηλές».
«Το ποσοστό της ζημίας ήταν σημαντικό. Καρπόπτωση, καρποί που μαράγκιασαν, με σημάδια στον φλοιό, και αυτό σε μια εποχή που τα ροδάκινα πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους για τον παραγωγό. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφηκαν ζημίες, που σε μεγάλο βαθμό δεν καλύφθηκαν (από τον ΕΛΓΑ), με το επιχείρημα ότι έγιναν από βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ανθοφορίας, οπότε δεν περιλαμβάνονται στις καλύψεις. Δυστυχώς κι αυτή τη φορά ο ΕΛΓΑ έλαβε αρνητική θέση. Προφανώς δεν θέλει να πληρώσει, λόγω των ταμειακών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, για αυτό και επικαλείται παρατραβηγμένες ερμηνείες των κανονισμών, για να μη δώσει αποζημιώσεις», υποστήριξε ο κ. Γιαννακάκης.
Όπως λέει, στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη «ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα» αναφέρεται πως «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία».
«Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το “συνήθως”, που προφανώς δεν σημαίνει “αποκλειστικά”, προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι “οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση”, ό,τι δηλαδή έχει συμβεί αυτές τις ημέρες στις καλλιέργειες που επλήγησαν στην Ημαθία», τόνισε στη συνέχεια.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει γνωμοδότηση – τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, με άμεσες ζημιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού των καρπών: ζημιές δηλαδή, που όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Πρόθεση για προσφυγή στη δικαιοσύνη
Οι παραγωγοί είναι πλέον αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διαδικασία για την αποδοχή των αιτημάτων τους από τον ΕΛΓΑ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.
Επιπλέον, επισήμανε ότι αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους θα ληφθούν διαδοχικά σήμερα (στις 14:00 συνεδριάζει το συμβούλιό τους), την προσεχή Δευτέρα (όταν οι εκπρόσωποί τους θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του ΕΛΓΑ στη Βέροια) και την επόμενη ημέρα, Τρίτη (οπότε θα γίνει συνάντηση ευρύτερης θεματολογίας με τον αρμόδιο υπουργό). Συνάντηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε και προθτές στην Αθήνα, παρουσία -μεταξύ άλλων- του προέδρου του ΛΕΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ.
Οι βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει αρκετά μεγάλη περιοχή της Ημαθίας, παρότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός τής έκτασής της σε στρέμματα, δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κόστος παραγωγής 0,32 ευρώ, τιμή παραγωγού… 0,13 ευρώ
Στο μεταξύ, σε τιμές αρκετά κάτω του κόστους παραγωγής πουλούν τα επιτραπέζια ροδάκινα οι παραγωγοί, όπως διευκρίνισε με δηλώσεις της επίσης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Αθανασία Σερντάρη.
«Τη σημερινή ημέρα, στο χέρι του παραγωγού μπαίνουν 0,13 έως 0,15 ευρώ ανά (κιλό) για το επιτραπέζιο ροδάκινο, όταν το κόστος παραγωγής ξεκινά από τα 0,25 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 0,32 ευρώ για τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές και αφορούν μικρό κλήρο», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τιμές και με τέτοιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι αγρότες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση».