Από μικρός ο Μανώλης Μητσιάς έψελνε στην εκκλησία του χωριού του. Έτσι, τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι και παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του. Αργότερα, άκουγε λαϊκά της δεκαετίας 1950 – 1960.
Τότε ανακάλυψε μουσικά τα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία καθόρισαν την πορεία του. Στη Θεσσαλονίκη έγινε μέλος της χορωδίας «Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος» και δημιούργησε την πρώτη μπουάτ στη συμπρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς, δικάστηκε (μαζί με άλλους 41 κατηγορουμένους στην υπόθεση Χαλκίδη) και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση.
Εκείνη την περίοδο ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας «LYRA», Αλέξανδρος Κατσιφάς, τον άκουσε και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα. Κάτι που έκανε και έτσι ήρθε σε επικοινωνία με το συνθέτη, Δήμο Μούτση, στο χώρο που έπαιζε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Η γνωριμία τους απέδωσε καρπούς και έτσι το 1969 ο Μανώλης Μητσιάς έβγαλε δίσκο, ο οποίος περιέχει το τραγούδι «Στην Ελευσίνα μια φορά».
Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα ο τραγουδιστής σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος την ελληνική μουσική. Έχει ερμηνεύσει τις επιτυχίες του σε όλο τον κόσμο. Έχει τραγουδήσει στους Έλληνες του εξωτερικού και έχει εμφανιστεί σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς και πολιτιστικούς χώρους.
Αυτή τη στιγμή ο Μανώλης Μητσιάς, όπως λέει στο newsbeast.gr, βρίσκεται στο στούντιο και ηχογραφεί το άλμπουμ που θα τιτλοφορείται «Πατρίδα δανεισμένη» και θα περιέχει αντιμνημονιακά τραγούδια σε στίχους του δημοσιογράφου, Κώστα Μαρδά.
Εκτός από αυτό, θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο ένα cd με ποιήματα του Καβάφη σε μουσική του Γιάννη Σπανού. Ετοιμάζεται για τις δύο παραστάσεις που έχει στις 21 και 22 Ιανουαρίου και συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αργότερα στις «Γραμμές».
Όνειρό του είναι, όπως προσθέτει, να δημιουργήσει ένα χώρο για να ερμηνεύει καθημερινά τις επιτυχίες του. «Θέλω πάρα πολύ να τραγουδάω στον κόσμο. Εάν βρω ένα χώρο, θα κάνω το δικό μου μαγαζί. Κάθε μέρα θα λέω διαφορετικά τραγούδια γιατί μέσα σε ένα πρόγραμμα δύο ωρών δεν μπορείς ποτέ να πεις όσα τραγούδια θες», λέει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει ότι παρά τις επιτυχημένες συνεργασίες του με κάποιους από τους πλέον κορυφαίους του χώρου του, δεν πρόλαβε να συνεργαστεί με το Μάνο Λοϊζο.
Ο Μανώλης Μητσιάς σκέφτεται ακόμη και τη μέρα που δεν θα υπάρχει στη ζωή του το τραγούδι. «Πιο πολύ ζω τη μέρα παρά τη νύχτα. Μπορεί, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, να φύγω και από την Αθήνα και να πάω να μείνω μόνιμα στη Σύρο, που λατρεύω», τονίζει.
Στον ελεύθερό του χρόνο βγαίνει με φίλους και συζητά για την τρέχουσα επικαιρότητα ενώ το πρόσωπό του λάμπει όταν συναντά τον 3 μηνών εγγονό του. «Δεν κατάλαβα πότε μεγάλωσε ο γιος μου. Δούλευα πάρα πολύ και δεν τον χάρηκα. Γι’ αυτό τώρα θα χαρώ τον εγγονό μου. Άλλωστε, έγινα για πρώτη φορά παππούς».
Ο Μανώλης Μητσιάς πάντως είναι ένας ακόμη Έλληνας που διαμαρτύρεται για τα «χαράτσια». «Νομίζουν ότι θα βγάλουν χρήματα από τα χαράτσια και τους φόρους που μας επιβάλλουν καθημερινά; Τέτοιοι χειρισμοί είναι λανθασμένοι» λέει.
Για να προσθέσει: «Ο σούπερ καταναλωτισμός και η μεγαλομανία μας έφεραν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Απαρνηθήκαμε τον πολιτισμό μας και ξεφύγαμε από το μέτρο. Πρέπει να βγούμε γρήγορα από το μνημόνιο και να αφήσουμε τους συνταξιούχους να ζήσουν καλά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους».
Ο τραγουδιστής παρακολουθεί ειδήσεις και εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα κάθε φορά που ανοίγει την τηλεόραση. Δεν βλέπει ποτέ ριάλιτι. «Με πικραίνει να βλέπω στην τηλεόραση νέα παιδιά να έχουν πλήρη άγνοια για ιστορικά τραγούδια και να δηλώνουν τραγουδιστές. Πρέπει με κάποιο τρόπο να μάθουν τι σημαίνει ελληνική μουσική», καταλήγει.
Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».