Ενώνουν τις δυνάμεις τους υπουργείο Υγείας και δήμος Αθηναίων, υλοποιώντας μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, προκειμένου το κέντρο της Αθήνας να ξανακερδηθεί για τους κατοίκους του.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα οργανωμένης εγκληματικότητας κυρίως στην Αθήνα», είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Και το θέμα του εμπορίου των ναρκωτικών και το θέμα της παράνομης πορνείας και το θέμα του παραεμπορίου, είναι θέματα οργανωμένου εγκλήματος και φαινόμενα οργανωμένης εγκληματικότητας». Σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης αλλοδαποί -εγκληματικότητα, βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών.
«Είμαστε σε απόγνωση, η κατάσταση με τα ναρκωτικά είναι οριακή», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι «όπου υπάρχει ερήμωση, επέρχεται γκετοποίηση».
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, σε μια προσπάθεια ανακούφισης του Κέντρου ανακοίνωσε τη δημιουργία «χώρων προένταξης» χρηστών ναρκωτικών ουσιών. «Θα μαζεύουμε τους χρήστες από το δρόμο, θα τους βάζουμε σε χώρο όπου θα πλένονται, θα λαμβάνουν τροφή και θα κάνουν χρήση ουσιών, όχι σε κοινή θέα, αλλά με βελόνες-σύριγγες καθαρές, προστατευμένα και με μας από δίπλα για να αποφύγουν το θάνατο. Παράλληλα, θέλουμε να εγκαταστήσουμε μία σχέση, ώστε να τους κινητοποιήσουμε μέσα από αυτή την αρχική επαφή, να πάνε σε θεραπεία», είπε η κ. Μαλλιώρη.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε ότι είναι ήδη σημαντική η μείωση της λίστας αναμονής για την ένταξη σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Στη Θεσσαλονίκη, η αναμονή είναι πλέον μόλις 20 μέρες, ενώ στην Αθήνα έχει περιοριστεί στα 5, από τα 7,5 χρόνια, με την προοπτική να μειωθεί δραστικά το επόμενο διάστημα. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέφερε επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία των μονάδων του Οργανισμού στα Νοσοκομεία «Λαϊκό» και «Άγιοι Ανάργυροι», και σε περίπου 15 μέρες στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Δρομοκαΐτειο»
Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι μια μάχη ταυτοχρόνως και κατά της εξάπλωσης του AIDS, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος, πάνω από το μισό, των φορέων εκδίδονται και δημιουργούν τον πολλαπλασιασμό του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από 600 οίκους ανοχής και «στούντιος» οι οποίοι ελέγχτηκαν, 7 λειτουργούσαν νόμιμα και από τα 20.000 περίπου εκδιδόμενα άτομα, μόνο τα 1.200 βρέθηκαν δηλωμένα.
Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι έχουν εντοπιστεί 200 μαθητές με προβλήματα σίτισης, τους οποίους με πολύ μεγάλη διακριτικότητα έχει αναλάβει το δημοτικό βρεφοκομείο.