Το θέμα της ανάπλασης μία πλατείας έχει γίνει το μήλον της έριδος ανάμεσα στον Δήμο Βόλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας. Οι τελευταίοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου καθώς «πρόσφατα, ο Δήμος Βόλου προχώρησε στην συγκρότηση Ομάδας Μελέτης, με αντικείμενο την διατύπωση μελετητικής πρότασης για την διαμόρφωση της «Πλατείας Πανεπιστημίου» στο Βόλο.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η συγκροτηθείσα Ομάδα Μελέτης αποτελείται από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή.

Όπως επισημαίνεται στην μηνυτήρια αναφορά, «η εκπόνηση της σχετικής μελέτης υπάγεται υποχρεωτικά στο ρυθμιστικό πεδίο της με αριθμό 26804/16.06.2011 Υ.Α. του Υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ Β΄ 1427/2011), δηλαδή για την εκπόνησή της θα έπρεπε υποχρεωτικά να διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τουλάχιστον ιδεών (άρθρο 2 της Υ.Α.), για τους λόγους που ειδικότερα αναφέρονται στα κείμενα των εν λόγω επιστολών προς το Δήμο Βόλου».

Το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, ζητούν μέσω της μηνυτήρια αναφοράς «την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, όσον αφορά στην υποχρέωση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Βόλου να προκηρύξουν πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της παραπάνω μελέτης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην με αριθμό 26804/16.06.2011 Υ.Α. του Υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ Β΄ 1427/2011), σε περίπτωση δε τεκμηρίωσης της εν λόγω νομικής υποχρέωσης, την άσκηση ποινικής δίωξης για την απόδοση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που βαρύνονται με την επισημανθείσα παράλειψη προσφυγής στις νόμιμες διαδικασίες».

Σε δήλωσή του για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, σχετικά με το θέμα ανάπλασης της πλατείας Πανεπιστημίου, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι:

«Πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται όχι κατά της Δημοτικής Αρχής αλλά κατά της εθελοντικής προσφοράς. Είναι θλιβερό για όσους πήραν αυτή την απόφαση, γιατί ουσιαστικά στοχοποιούν τον εθελοντισμό σε μια εποχή όπου τον έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.