Μια νεκρή, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι, με επίκεντρο μεταξύ Λέσβου και Χίου. Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην περιοχή όπου όλη τη νύχτα έγιναν εννέα μετασεισμοί με τον τελευταίο 3,5 ρίχτερ και μόλις 10 χλμ εστιακό βάθος.

Αν και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, αφού είναι σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, ισχυρή δόνηση.

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στο νότιο μέρος του νησιού με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και ακόμη 15 να τραυματιστούν.

Η άτυχη 43χρονη καταπλακώθηκε από το σπίτι της στο χωριό Βρίσα και τα σωστικά συνεργεία δεν πρόλαβαν να την ανασύρουν εγκαίρως. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική: «Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β. 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα».

Κάτοικοι του χωριού κινδύνευσαν να θαφτούν κάτω από τα συντρίμμια σπιτιών.

Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό οι πυροσβέστες κατάφεραν ν’ απεγκλωβίσουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από το σπίτι τους στη Βρίσα.

Όπως έγινε γνωστό, οι 15 άνθρωποι που τραυματίσθηκαν ήταν ελαφρά και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στα κέντρα υγείας επέστρεψαν κοντά στις οικογένειές τους.

Η τρομακτική ένταση του σεισμού και η διάρκειά του είχε ως αποτέλεσμα και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Βρίσας.

Ζημιές υπέστη και το Πλωμάρι, κυρίως σε παλιά και μισογκρεμισμένα κτήρια, όμως δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που γλύτωσαν κατά τύχη να βρεθούν καταπλακωμένοι από μεγάλα κομμάτια τούβλων και τσιμέντου που ξεκολλούσαν από τοίχους και σκεπές. Ο αντιδήμαρχος, Μανώλης Αρμενάκας, γνωστοποίησε γρήγορα πως κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.