Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια της 1ης πανελλήνιας έρευνας γνώσης για το αλκοόλ. Η συγκεκριμένη έρευνα προσπάθησε να ανιχνεύσει τη σχέση και το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων σχετικά με το αλκοόλ, τις πιθανές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης καθώς και τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της 1ης πανελλήνιας έρευνας γνώσης για το αλκοόλ παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 23 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον, από τη ΜΚΟ «Νηφάλιοι – στην υγειά μας» και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέλη της ΜΚΟ, εκπρόσωποι της Πολιτείας και άνθρωποι που έχουν βιώσει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα τον αλκοολισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας της ΜΚΟ «Νηφάλιοι – στην υγειά μας» με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα:

-Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες γνωρίζουν ότι η αιθυλική αλκοόλη, το αλκοόλ είναι μία κλασσική εξαρτησιογόνος ουσία, δηλαδή «ναρκωτικό».

-Το 84,7% των ατόμων μεταξύ 17 και 24 ετών είναι ενήμερα για το επιτρεπτό όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ το 20,4% δεν είναι.

-Το 30,2% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι.

-Το 10% δεν γνωρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που επιθυμούν να εγκυμονήσουν απαγορεύεται να καταναλώσουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

-Μόνο 3 στους 10 αναγνωρίζουν ότι αλκοολισμός είναι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ.

-Το 50% πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα, χωρίς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του αλκοολισμού ως πραγματικά συμπτώματα μιας ασθένειας.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η πρόεδρος της συνδιοργανώτριας ΜΚΟ, κα Σιμώνη Ξανθογιώργου (Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας), ενώ τα ευρήματα σχολίασαν η κα Βίκυ Βράνα, επίκουρος καθηγήτρια στο ΤΕΙ Σερρών, καθώς και ο κ. Γιάννης Μουζάς, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής αλκοολογικού ιατρείου.

Τα κύρια συμπεράσματα έδωσαν το έναυσμα για την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μίλησε για τις προοπτικές και τις τάσεις στην Ευρώπη σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη ο πρόεδρος της ένωσης ελλήνων barmen, Κωνσταντίνος Στεφανακίδης, περιέγραψε την εμπειρία του «πίσω από την μπάρα». Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης τοποθετήθηκε για το θέμα της κατάχρησης αλκοόλ και τις επιπτώσεις στην υγεία με σύντομη αναφορά στο προσωπικό του βίωμα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή πασχόντων που έχουν βιώσει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα τον αλκοολισμό.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντώνης Δημόπουλος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών.

Ο κ. Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συμπεριφορά που μπορεί και πρέπει να διαδοθεί στην ελληνική κοινωνία, μέσα από συλλογική ευαισθητοποίηση και επένδυση σε θέματα εκπαίδευσης».

«Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος τόσο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, όσο και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της. Είναι χαρά μας που η συνεργασία μας με την ΜΚΟ “Νηφάλιοι – στην υγειά μας”, εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο με δράσεις που ενισχύουν σημαντικά την ενημέρωση του κόσμου για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ», συμπλήρωσε.