Ένα ιστορικής αξίας πορτρέτο της συζύγου του Ελευθερίου Βενιζέλου, Έλενας Σκυλίτση-Βενιζέλου, φιλοτεχνημένο από το γάλλο ζωγράφο Πολ Εμίλ Σαμπά, ο περίφημος νυχτερινός πίνακας του Κ. Βολανάκη «Φεγγαρόφως σε ήρεμα νερά» κι άλλα σημαντικά έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα, δημοπρατούνται τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κατάλογος της δημοπρασίας, που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» ο οίκος Hellenic Auction, περιλαμβάνει έργα όλης σχεδόν της νεότερης ιστορίας της ελληνικής Τέχνης, από τη Σχολή Μονάχου έως σήμερα, με κορωνίδα τον περίφημο νυχτερινό πίνακα του Κ. Βολανάκη, με τιμή εκκίνησης τις 18.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μοναδικό γλυπτό του Γεράσιμου Σκλάβου- τιμή εκκίνησης 2000 ευρώ- και το ζωγραφικό του στα 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δύο άλλα έργα- ένα του Νίκου Λύτρα κι ένα του αδελφού του Στέρη- μία μικρή, αλλά εντυπωσιακή «Νάξος» του Μαλέα κι ένα από τα ωραιότερα έργα του Μαλάμου, η «Ύδρα».

Τον κατάλογο συμπληρώνουν ορισμένα από τα ωραιότερα έργα των Παπαλουκά και Μπουζιάνη, Πράσινου, Γαΐτη, Ακριθάκη, Νίκου Κεσσανλή, Βασιλείου, Μαυροϊδή, Τέτση, Φασιανού, Μυταρά και πολλών άλλων γνωστών ζωγράφων.

Τα έργα θα εκτεθούν στο κοινό στις 27 και 28 Νοεμβρίου και η δημοπρασία θα γίνει στις 19:15 το βράδυ της Δευτέρας.