«Στην Ειδομένη, υπήρχαν τόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι», δηλώνει ο 25χρονος Mahmoud Abdalrhim, ένας πρώην φοιτητής νομικής στο Χαλέπι της Συρίας. «Θέλαμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι εμείς οι πρόσφυγες είμαστε ταλαντούχοι και μορφωμένοι. Οι Ευρωπαίοι μας βλέπουν μέσω ενός συγκεκριμένου πρίσματος – μας περιγράφουν σαν νούμερα, την ώρα που οι πολιτικοί μας χρησιμοποιούν ως μέσα διαπραγμάτευσης. Μέσω των βίντεό μας, θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε ακριβώς σαν κι αυτούς».
Ο Mahmoud έφυγε από τη Συρία όταν ο στρατός προσπάθησε να τον αναγκάσει να συμμετάσχει στις μάχες, γράφει το AlJazeera. Με μια βάρκα ήρθε στη Λέσβο από την Τουρκία, ελπίζοντας να φτάσει τελικά στη Γερμανία, όπου ζει η αρραβωνιαστικιά του. Κόλλησε όμως στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Από εκεί, μεταφέρθηκε σε έναν νέο καταυλισμό στο Ωραιόκαστρο, μαζί με τους τρεις φίλους του – Basil, Sameer and Mustafa, συνδημιουργούς του refugees.tv. Όταν οι αρχικές ελπίδες μετεγκατάστασης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα εξανεμίστηκαν, οι τέσσερις φίλοι αποφάσισαν να οργανώσουν ένα talent show.
«Θέλαμε οι κάτοικοι του καταυλισμού να ξεχάσουν τις ανησυχίες τους», λέει ο Mahmoud. «Και θέλαμε επίσης να θυμούνται ποιοι ήταν πριν από τον πόλεμο. Με όλα αυτά που μας έχουν συμβεί, πολλοί έχουμε ξεχάσει ποιοι είμασταν και πώς ζούσαμε πίσω στο σπίτι, όπου ζούσαμε μια σχετικά φυσιολογική ζωή πριν ο πόλεμος κάνει την εμφάνισή του. Χάσαμε τον δρόμο μας. Θέλαμε τουλάχιστον να δούμε ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων».
«Στη Συρία έχουμε αυτό το σόου, “Οι Άραβες έχουν ταλέντο”. Πάντα ήλπιζα να πάρω μέρος σε μια τέτοια εκπομπή. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήμουν ο κριτής», συμπληρώνει ο ίδιος.
Οι τέσσερις φίλοι άρχισαν να φτιάχνουν ένα αυτοσχέδιο τηλεοπτικό στούντιο, ενώ ένας εθελοντής τους χάρισε ένα ηχείο και ένα μικρόφωνο, δανείστηκαν ένα τραπέζι από το σχολείο του καταυλισμού για να κάθονται οι κριτές. Φακοί που τους είχαν μοιραστεί στην Ειδομένη χρησιμοποιήθηκαν για να ενημερώνονται οι διαγωνιζόμενοι για την απόδοσή τους και για το αν προχωρούν στον επόμενο γύρο.
Στις 26 Αυγούστου του 2016, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ψήφισαν στο Facebook τον νικητή ανάμεσα σε τέσσερις φιναλίστ. Ο Muhanned (στο τρίτο βίντεο που ακολουθεί) συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και πήρε το βραβείο: ένα νέο smartphone. Αφότου έζησε στο Ωραιόκαστρο για έξι μήνες, ο Muhanned μετακινήθηκε σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια Ελλάδα, όπου περιμένει ακόμη για να μετεγκατασταθεί σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένους από τους διαγωνιζόμενους…