Ομόφωνα ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου την περιοχή του όρους Βρύσινα, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, μετά τις φετινές ανακαλύψεις, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η σφραγίδα με την αρχαιότερη γραφή των μινωιτών, την ιερογλυφική.

Πρόκειται για το σημαντικότερο ιερό κορυφής της δυτικής Κρήτης, που λειτούργησε από την παλαιοανακτορική περίοδο (1900-1700 π. Χ) μέχρι και το τέλος της μινωικής εποχής (1450 – 1050 π. Χ.) και το οποίο έχει δώσει μέχρι σήμερα εξαιρετικά ευρήματα.

Μόνο φέτος, κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια και βορειοανατολική πλαγιά από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου 2011, εντοπίστηκαν σχεδόν 820 ειδώλια, ανθρωπόμορφα, γυναικεία και ανδρικά, ομοιώματα μελών του ανθρώπινου σώματος, αρκετά ζωόμορφα -ορισμένα από τα οποία μικρογραφικά- καθώς και σημαντική ποσότητα κεραμικής.

Το εύρημα όμως που εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν μία λίθινη τετράπλευρη σφραγίδα από βαθυκόκκινο ίασπη, που φέρει και στις τέσσερις πλευρές της εγχάρακτα σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής, της αρχαιότερης γραφής των μινωιτών. Είναι η πρώτη φορά που η γραφή αυτή εμφανίζεται στη δυτική Κρήτη.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά για την αναοριοθέτηση ενός ακόμα πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, αυτό του Ηραίου στο ‘Αργος. Η νέα έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη από την παλιά κήρυξη και περιλαμβάνει, εκτός από την περιοχή του ιερού της Ήρας, και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως οι θαλαμοειδείς τάφοι, ο αρχαίος μυκηναϊκός δρόμος που οδηγούσε στις Μυκήνες, το υδραγωγείο και τα αρχαία φρέατα.