Την ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις μονίμων γιατρών και όχι επικουρικών και παραϊατρικού προσωπικού, να ανανεωθεί και συντηρηθεί ο ιατρικός εξοπλισμός και να απλοποιηθεί η διαδικασία για τα πειραματικά φάρμακα, τόνισε σήμερα η πρόεδρος του «Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “η Φλόγα”», Μαρία Τρυφωνίδη, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας.
Όπως ανέφερε η κ. Τρυφωνίδη, ο καιρός είναι δύσκολος και το θέμα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά που σήμερα νοσούν, χωρίς να παραπέμπουμε τις λύσεις στο μέλλον. «Οφείλουμε, σαν γονείς, να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίσουμε όλα αυτά τα εργαλεία στη διάθεση των παιδιών μας. Το εξωτερικό δεν είναι η λύση. Η θεραπεία είναι μακρόχρονη, η οικογένεια πρέπει να μένει δεμένη. Υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να φέρουμε τις συνθήκες του εξωτερικού εδώ, στη χώρα μας, για όλα τα παιδιά», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, τα αιτήματα της «Φλόγας» είναι η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, γραμματέων και ψυχολόγων. Η υπέρβαση ανισοτήτων στην παροχή περίθαλψης ανά περιφέρεια και η έγκριση και κάλυψη, από τα ταμεία, εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων, όπως μοριακοί έλεγχοι και βιολογικοί παράγοντες, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά θεραπευτικά-ερευνητικά πρωτόκολλα, με τη συμμετοχή του Δημοσίου, μέσω του Γραφείου Κλινικών Μελετών. Τέλος, η δημιουργία κέντρων αναφοράς και η εισαγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών καινοτόμων θεραπειών στη βασική θεραπεία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Α. Πουρτσίδης, ανέλυσε την εξέλιξη της ιατρικής, τα προβλήματα και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης θεραπείας. Όπως σημείωσε, παιδιά και έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές με προσανατολισμό ολιστικής προσέγγισης και να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από την κλασική υψηλού επιπέδου φροντίδα. «Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μία σπάνια, απειλητική για τη ζωή νόσος. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες, (μετά τα ατυχήματα) και είναι δαπανηρή για το δημόσιο σύστημα υγείας», εξήγησε και αναφέρθηκε σε αριθμόυς: Ένα ποσοστό 70-80% των παιδιών που νοσούν στη χώρα μας νοσηλεύονται στην Αθήνα, 20-25% στη Θεσσαλονίκη και ποσοστό περίπου 5% στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην Ευρώπη -κάθε χρόνο- μπαίνουν 15.000 νέες διαγνώσεις παιδιών έως 15 ετών και 20.000 σε έφηβους και νέους ενήλικες ηλικίας 15 έως 24 χρονών. Η εκτίμηση είναι ότι ένα παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20ά του γενέθλια, ενώ κάθε μέρα περίπου 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο. Υπάρχουν, όμως, και τα καλά νέα, καθώς ένας στους 1.000 νέους κάτω των 20 ετών έχει ιαθεί πλήρως και υπολογίζονται στις 500.000 οι κάτοικοι της ΕΕ που έχουν ιαθεί από καρκίνο παιδικής ηλικίας.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, «η εξέλιξη της ιατρικής στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και θεωρείται το δεύτερο θαύμα της ιατρικής επιστήμης. Το ποσοστό συνολικής πενταετούς επιβίωσης των περισσότερων κακοηθειών υπερβαίνει το 80%. Στη λεμφοβλαστική λευχαιμία, το ποσοστό ίασης υπερβαίνει το 85% στη χώρα μας και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο».
Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στόχος για τα επόμενα 10 χρόνια, σε διεθνές επίπεδο, είναι η αύξηση των ποσοστών ίασης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στους επιβιώσαντες και τουλάχιστον 10 χρόνια ελεύθερα νόσου και των απώτερων συνεπειών της.