Η Δέσποινα Γλέζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και ήταν γόνος ανάμειξης δύο μεγάλων πνευματικών τζακιών, των Γλέζων (από τον πατέρα της Βασίλη) και των Ριτσαίων (από τη μητέρα της Λούλα, αδελφή του ποιητή Γιάννη Ρίτσου). Έτσι, πέρασε στον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο τελείως φυσικά, γιατί ήταν το άμεσο περιβάλλον της.

Μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο Τυχοπούλου, πέρασε σαν ταλέντο, χωρίς εξετάσεις, στη Δραματική Σχολή του Πέλλου Κατσέλη και δύο μήνες πριν από το τέλος της τριετούς φοίτησής της έγινε κύρια τραγουδίστρια στο ήδη υπάρχον ποπ γκρουπ «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ».

Μοναδική γυναικεία ροκ-εντ-ρολ φυσιογνωμία στον ελληνικό χώρο, υπήρξε σφραγίδα της μουσικής δεκαετίας του ’70. Με πέντε δίσκους LP στο ενεργητικό της και δεκαέξι χρόνια στις σχολές χορού Παπαρίζου και Ραλλούς Μάνου, τελειοποιημένη σε μουσικές και θεατρικές σπουδές, διάσημη, περιζήτητη και πλούσια από τις οικονομικές απολαβές των δίσκων και των παρουσιών της με το γκρουπ, μέσα σε μια νύχτα παράτησε όλο το σκηνικό της ζωής της και εξαφανίστηκε μ’ ένα μικρό σακ βουαγιάζ, αφού πρώτα είχε χαρίσει στους φίλους της όλα τα κινητά υπάρχοντά της.

Ετσι από το 1976 και μετά, με βάση παραμονής της την Αγγλία, άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Από το 1979 γράφει συστηματικά.

Ο πρώτος που είχε διαβλέψει την πολυμορφία του ταλέντου της ήταν ο Γιάννης Ρίτσος ο οποίος την παρότρυνε συνεχώς ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο βιβλίων και μουσικής, αποτρέποντάς τη να δουλεύει σε σκηνή, έστω κι αν αυτό της χρειαζόταν για επιβίωση από μια στιγμή και μετά.

Τον Ιανουάριο του 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα με μοναδική αποσκευή της το χειρόγραφο του πρώτου της βιβλίου Ραβασάκι στον Αδάμ. Το πήγε κατευθείαν στον Ρίτσο κι εκείνος έκτοτε δε σταμάτησε να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με την ανιψιά του μέχρι το θάνατό του.

Τον κατείχε αγωνία μήπως εκείνη παρέβλεπε την πνευματική της φλόγα και παρασυρόταν από το ροκ-εντ-ρολ τρόπο που ζούσε, αλωνίζοντας τον κόσμο, αν και κατά βάθος τη θαύμαζε γι’ αυτή τη λεβεντιά να μπορεί να εγκαταλείπει και να μεταμορφώνει τα σκηνικά της ζωής της.

Στα τέλη του 1980 αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο το οποίο έχει ήδη μεταφραστεί στα αγγλικά. Ο Ρίτσος για πρώτη φορά κι αυθόρμητα το προλόγισε, κάτι που είχε αρνηθεί συστηματικά σε διάσημους φίλους του συγγραφείς.

Η Δέσποινα Γλέζου ανέβαλε και πάλι την έκδοσή του, μέχρι να μπορέσει η ίδια να τελειώσει τις περιοδείες της, που κράτησαν άλλα δέκα χρόνια.

Από το 1993, όπως λέει η ίδια στο newsbeast.gr, ζει μόνιμα στο κτήμα της στη Νάξο. Ασχολείται με τη γη της και έχει γίνει αγρότισσα. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω πάνω στη σκηνή όμως, δουλεύοντας στο χώμα ανακάλυψα άλλα πράγματα. Πράγματα που σου χαρίζει η ίδια η ζωή. Πλέον δεν μπορώ με τίποτα να μείνω στην Αθήνα και όποτε έρχομαι για δουλειές περιμένω πότε θα γυρίσω πίσω στο νησί», λέει χαρακτηριστικά.

Διατηρεί έναν ελαιώνα με 52 ρίζες ελιές, παράγει το δικό της εκλεκτό ελαιόλαδο και τα έσοδα από αυτό μαζί με τα ενοίκια που εισπράττει από τρία διαμερίσματα της επιτρέπουν να ζει αξιοπρεπώς, από τότε που σταμάτησε τις ζωντανές εμφανίσεις της.

«Πρόσφατα τελείωσα τη σοδειά μου και τώρα θα πουλήσω το λάδι μου» αναφέρει για να συνεχίσει: «Ποτέ δεν μου έχει μείνει τίποτα απούλητο. Οι δουλειές πηγαίνουν αρκετά καλά ειδικά όταν αυτό που κάνεις το κάνεις με μεράκι».

Εκτός από αγρότισσα, η Δέσποινα Γλέζου ποτέ δεν εγκατέλειψε τη γραφή. Έχει γράψει 4 με 5 βιβλία, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει και ούτε γνωρίζει αν θα το κάνει.

«Ποτέ δεν μου άρεσε το τυπικό. Μου αρέσει να γράφω και μουσική και βιβλία αλλά για μένα κυρίως» σημειώνει. Για να προσθέσει: «Πάντως, παροτρύνω τους νέους να ασχοληθούν με την τέχνη. Κι αυτό γιατί μέσα απ’ αυτήν ανακαλύπτεις άλλα πράγματα για τον εαυτό σου. Αλλά προσοχή: Να μην σκέφτονται μόνο το επαγγελματικό τους μέλλον».

Πάντως, όποτε έχει χρόνο, λατρεύει τα ταξίδια και αγαπημένος της προορισμός είναι το Λονδίνο και τα προάστια της Σκωτίας ενώ θεωρεί τις Κυκλάδες «το πιο υπέροχο δώρο που έκανε ο Θεός».

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».