Δυναμική αντίδραση ενάντια στον ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο, προετοιμάζουν οι υγειονομικοί φορείς, συγκροτώντας κοινό μέτωπο για «να δώσουν ενωμένοι συλλογική μάχη για την απόσυρσή του», όπως αποφασίσθηκε στα πλαίσια της πανυγειονομικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με τη συμμετοχή επιστημονικών ενώσεων και φορέων.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, κάλεσε τον υγειονομικό κλάδο σε συστράτευση, κάνοντας λόγο για «επιστημονικό μεσαίωνα» και «εκτέλεση του ιατρικού κόσμου από ένα πρόχειρο και ανεφάρμοστο νομοθέτημα» για το οποίο, όπως είπε, «εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που πρόκειται να αξιοποιηθούν στα ένδικα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν».
Όπως ανέφεραν εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, «το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, για εισοδήματα που κυμαίνονται από 20.000 ευρώ έως και 70.000 ευρώ, ξεκινάει από το 60% και μπορεί να φτάσει μέχρι και 80% των φορολογητέων εισοδημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες γιατροί οι οποίοι μέχρι 31/12/2016 κατέβαλαν από 4.000 έως 5.000 ευρώ εισφορές το χρόνο τώρα καλούνται να πληρώσουν από 10.000 έως 15.000 ευρώ ετησίως».
«Οδηγούμαστε στην πλήρη φτωχοποίηση και εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Στην ουσία ωφελούνται μόνο τα υψηλά εισοδήματα και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους παραδίδεται η υγεία και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ενώσεων έκαναν λόγο για ένα νόμο «φοροεισπρακτικό», «ληστρικό», «μνημείο παραβατικότητας», που «στερείται ηθικών ερεισμάτων» και «καθιστά αδύνατη την επαγγελματική επιβίωση». Κάλεσαν τον υγειονομικό κόσμο σε εγρήγορση και δήλωσαν αποφασισμένοι «να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη». Εξέδωσαν ψήφισμα κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου και μεταξύ άλλων αποφάσισαν να καταθέσουν δήλωση επιφύλαξης για τις εισφορές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. στα γραφεία του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα ( Ε.Φ.Κ.Α. ) , την προσφυγή όλων των φορέων στο Συμβούλιο Επικρατείας, απεργιακές κινητοποιήσεις και αποχή από τα καθήκοντα τους, συλλογική αντίδραση από κοινού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους, δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ελληνική κοινωνίας, ενώ κάλεσαν και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση.