Προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και μένει να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες, εκτιμούν ότι κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, και ο επικεφαλής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλίας, Άγγελος Δερετζής, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση κι έως την Τετάρτη (15/2), όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στο υπαίθριο εμπόριο (λαϊκές αγορές), μπορούν να υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Την Τετάρτη οι εμπλεκόμενοι, σχετικοί φορείς με το υπαίθριο εμπόριο, θα συμμετάσχουν σε σχετική σύσκεψη στην Αθήνα, προκειμένου να μπουν οι τελευταίες… πινελιές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και ν΄ ακολουθήσει τον δρόμο για την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και εντέλει της ψήφισης από την την ολομέλεια της Βουλής.
«Επί δέκα μήνες δουλεύουμε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με στόχο να λυθούν χρόνια προβλήματα των παραγωγών, αλλά και να αναβαθμιστούν οι λαϊκές αγορές και να γίνουν πιο ευέλικτες» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακρίδης, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν και διευθετούνται πάρα πολλά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές, ωστόσο, παραμένει να δούμε αν θα καταφέρουμε να απαλείψουμε το μέτρο που αφορά την αφαίρεση άδειας αυτού που εντοπίζεται να πουλά προϊόν, μη αναγραφόμενο στη σχετική λίστα, έναντι επιβολής χρηματικού προστίμου».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές βελτιώσεις για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, όπως «απλούστευτη του τρόπου ανανέωσης των αδειών για τους παραγωγούς, θεσπίζεται ότι μόνο πλέον με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μπορεί να αλλάξει χέρια η άδεια του δικαιούχου, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο παραγωγός μπορεί να στήσει πάγκο σε όποια λαϊκή αγορά της χώρας επιθυμεί, εφόσον βέβαια έχει τα σχετικά έγγραφα και εξασφαλίζεται η συμμετοχή του και στις αγορές καταναλωτών που θα κάνουν ντεμπούτο στο προσεχές διάστημα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλίας, Άγγελος Δερετζής επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού θέτει σαφείς όρους και προϋποθέσεις που και οι πωλητές πρέπει να καταλάβουν».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι τα σημεία που χρειάζονται διορθώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τους κανόνες περί αφαίρεσης αδειών, υπογραμμίζοντας: «Στους καιρούς που ζούμε, είναι άδικο να αφαιρείται η άδεια από αυτόν που δεν μπορεί να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα». Στα θετικά του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας ως προς τις άδειες των παραγωγών, τη συγκρότηση επιτροπών λαϊκών αγορών σε όλες τις περιφέρειες και τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο θεσπίζεται και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο με τους κατόχους αδειών πωλητών σε λαϊκές αγορές, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά η πολιτεία θα έχει μία συνολική εικόνα για τον αριθμό των παραγωγών στις λαϊκές, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου από το Taxis υπολογίζονται σε 15.000 με 20.000, ενώ οι επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων σε 10.000.
Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής: Οι άδειες που θα εκδίδονται θα είναι αριθμημένες και προσωποποιημένες, θα αναγράφουν και τον αριθμό ταμειακής μηχανής και θα χορηγούνται με μόρια και κοινωνικά κριτήρια. Η χορήγηση αδειών θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών, ενώ οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα εξακολουθούν να κατανέμονται από τις περιφέρειες. Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μόνο μία περιφέρεια, ενώ για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων εξετάζεται το σενάριο να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε δύο έως τρεις περιφέρειες της επιλογής τους. Ακόμη θεσπίζεται πλαίσιο για αγορές χωρίς μεσάζοντες, ενώ άδειες θα παίρνουν ακόμη και οι πλανόδιοι χειροτέχνες καλλιτεχνίας (π.χ. ζωγράφοι), αλλά και οι χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων.