Την δική τους περιγραφή για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην άτυπη δομή φιλοξενίας στο Ελληνικό, έδωσαν οι πρόσφυγες, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.
«Μας αντιμετωπίζουν ως κατώτερες ομάδες προσφύγων, γιατί είμαστε από το Αφγανιστάν. Επίσης, επειδή η δομή φιλοξενίας του Ελληνικού έχει χαρακτηριστεί “προσωρινή” και “μη οργανωμένη”, δεν δικαιούμαστε ούτε καν αυτά που προσφέρονται στους πρόσφυγες στις υπόλοιπες δομές. Ζεστό νερό δεν υπάρχει, στο χώρο αφίξεων ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον σε σκηνές, τα παιδιά μας δεν έχουν ενταχθεί στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων), δεν πηγαίνουν δηλαδή σχολείο, εκτός από ελάχιστα, που παρακολουθούν το διαπολιτισμικό σχολείο».
Το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η άρνηση λήψης συσσιτίου στο χώρο αφίξεων, όπου μένουν 711 άνθρωποι. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, το μεσημέρι, η κινητοποίηση επεκτάθηκε στον χώρο του γηπέδου χόκεϊ, όπου διαμένουν 567 πρόσφυγες και στον χώρο του μπέιζμπολ, με 322 πρόσφυγες. Στους δυο τελευταίους χώρους η συμμετοχή ήταν κοντά στο 90%, ενώ στον χώρο αφίξεων ήταν καθολική. Μόνο τα παιδιά και οι έγκυες δέχθηκαν να φάνε.
Μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία προσφύγων με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα, το μεσημέρι της Δευτέρας, αποφασίστηκε να σταματήσει προσωρινά η κινητοποίηση, αφού ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε, πως θα τοποθετηθεί καυστήρας 600 λίτρων για να υπάρχει ζεστό νερό για τα παιδιά, και ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν μέσα σε τρεις μήνες σε άλλο χώρο.
«Να χορηγηθούν χρήματα, από αυτά που δίνουν στις ΜΚΟ, για να νοικιαστούν σπίτια», ζήτησε εκ μέρους των προσφύγων ο Μασούτ Καχάρι, προσθέτοντας πως «δε θέλουμε να πάμε σε στρατιωτικά camps, γιατί εκεί δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οργανώσεις και αλληλέγγυους, είμαστε αποκλεισμένοι».
Η Σεϊνάν Χαντμπάρι, 20 ετών, μητέρα ενός 4χρονου παιδιού και έγκυος στο δεύτερο, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Γυναικών του Ελληνικού, δήλωσε πως το φαγητό του συσσιτίου της ΜΚΟ DRC είναι «άθλιο, έχουμε βρει ζωύφια στα λαχανικά», ενώ για τα μικρά παιδιά «είναι παντελώς ακατάλληλο». «Ήρθαμε για μια καλύτερη ζωή, δεν φανταστήκαμε πως θα μας αντιμετώπιζαν σαν να είμαστε τέρατα. Στη χώρα μου, το Αφγανιστάν, οι ταλιμπάν και το ISIS μας σκοτώνουν με μια σφαίρα. Εδώ πεθαίνουμε λίγο-λίγο κάθε μέρα. Σκέφτομαι πως είναι καλύτερα να γυρίσω πίσω και να πεθάνω στη χώρα μου», περιέγραφε η Σεϊνάν με λυγμούς.
Η Σεϊνάν και ο Μασούτ μένουν εδώ και ένα χρόνο στο Ελληνικό. «Ό, τι και να ζητήσουμε, κλιματισμό, ζεστό νερό, κλπ, μας λένε, κάντε υπομονή, θα φύγετε, δεν μπορούμε να βάλουμε τίποτα, γιατί ο καταυλισμός είναι προσωρινός. Ένας χρόνος πέρασε και μόνο υποσχέσεις».
Όταν ήρθε ο κ. Μουζάλας στο Ελληνικό, τη Δευτέρα το πρωί, δήλωσε η Σεϊνάν, ένιωσαν χαρούμενοι, ότι τα προβλήματά τους θα λυθούν. Θύμωσαν, όμως, επισημαίνουν, με την αυταρχική στάση του υπουργού, που δήλωσε πως «ήρθε για να ανοίξουν οι πόρτες».
«Ακούμε φωνές να μας λένε “ποιος σας κάλεσε στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, εμείς απαντάμε “ποιος σας κάλεσε να κάνετε πόλεμο στο Αφγανιστάν;”», αναφέρει ο Μασούτ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πρόσφυγες ζητούν ιατρική περίθαλψη και ασθενοφόρο για τους πάνω από 1.500 ανθρώπους που μένουν στο Ελληνικό, μεταφραστές, ζεστό νερό και αξιοπρεπή στέγη. Το επίδομα που λαμβάνουν (80 ευρώ το άτομο ή 280 για μια πενταμελή οικογένεια το μήνα) δεν φθάνουν για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνες, βρεφική τροφή, επισκέψεις σε γιατρούς, μεταφορικά, φαγητό εκτός συσσιτίου κλπ.