Η κακοκαιρία κόστισε ακριβά στους πατατοπαραγωγούς της Καστανιάς στο δήμο Σερβίων Βελεβεντού. Η παρατεταμένη παγωνιά, δεδομένου ότι το θερμόμετρο ήταν στους -18 βαθμούς Κελσίου για πάνω από 20 ημέρες, δημιούργησε συνθήκες κατάψυξης, με αποτέλεσμα να παγώσει στην κυριολεξία η φετινή σοδειά, που οι παραγωγοί φύλασσαν στις αποθήκες τους.
Πρόκειται για 2500 τόνους πατάτας, που σύμφωνα με τον παραγωγό, Γιάννη Γκόγκο, «δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά. «Προσπαθήσαμε με θερμαντικά ηλεκτρικά σώματα και σόμπες ξύλου να κρατήσουμε τις αποθήκες μας σε θερμοκρασίες που θα προστάτευαν την παραγωγή μας, όμως οι συνθήκες ήταν πολικές και κάποια βράδια το θερμόμετρο έφτασε και τους -23 βαθμούς κελσίου» σημείωσε με φανερή απογοήτευση στο πρόσωπο του.
Οι 20 πατατοπαραγωγοί που επλήγησαν από την παγωνιά ζητούν από την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει άμεσα και με κατανόηση το πρόβλημα τους, αφού καταστράφηκε η σοδειά μιας ολόκληρης χρονιάς.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Βρόντζος ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι κάλεσε τους αγρότες «να κάνουν αναγγελία της ζημιάς να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις για το ύψος της καταστροφής που έχουν υποστεί», και ότι η υπηρεσία θα κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Διευκρίνισε όμως ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ «δεν προβλέπει να καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις για ζημιές που έχουν υποστεί προϊόντα, τα οποία φυλάσσονται σε αποθήκες εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών». Αντίθετα προβλέπονται ενισχύσεις όταν οι ζημιές των προϊόντων έχουν προκληθεί εξαιτίας καταστροφής των αποθηκευτικών χώρων από καιρικά φαινόμενα.
Η πατάτα στην Καστανιά Σερβίων είναι ορεινή, καλλιεργείται σε υψόμετρο 1000 μέτρων, είναι αρίστης ποιότητας και συνήθως οι παραγωγοί την διαθέταν στην αγορά από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ ΜΠΕ «στο παρελθόν είχαν υποστεί μικροζημιές στην παραγωγή τους λόγω παγωνιάς, αλλά ποτέ δεν αντιμετώπισαν σε τέτοια έκταση τόσο δριμύ ψύχος, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους».