Στα έξι εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται το ύψος των χρημάτων που θα διατεθούν στο νησί της Θάσου για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και δασοτεχνικών έργων, προκειμένου να προληφθούν και ν’ αποτραπούν εκτεταμένες ζημιές και προβλήματα μετά τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου το περασμένο καλοκαίρι.
Τα παραπάνω, έγιναν γνωστά, κατά την διάρκεια ευρείας ενημερωτικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αντιπεριφέρεια Καβάλας, παρουσία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Νικήτα Φραγκισκάκη.
Στην σύσκεψη, εξετάσθηκε η δρομολόγηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας – Θάσου και τονίστηκε ότι μετά από προσπάθειες που καταβλήθηκαν, εγκρίθησαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 2.950.000 ευρώ για δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά έργα, 1.420.000 ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και 1.200.000 ευρώ για δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά έργα από το «Πράσινο Ταμείο» με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και το 2018 και 400.000 ευρώ από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εκτιμάται ότι η έναρξη της διαδικασίας επιλογής αναδόχων, θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και η έναρξη των εργασιών κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, αντιδιαβρωτικά έργα σε περιοχές του Θεολόγου, του Πρίνου και των Λιμεναρίων, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα θα λάβουν χώρα σε περιοχές του Πρίνου και του Θεολόγου. Επίσης, περιλαμβάνεται η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση δασικών δρόμων, η δημιουργία υδατοδεξαμενών, μικρού μεγέθους φραγμάτων βάρους και τοπικές αναδασώσεις.
Όλα τα δασικά έργα θα υλοποιηθούν ως «κατεπείγουσες διαδικασίες» με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Νικήτα Φραγκισκάκη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος σε δηλώσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «τα συγκεκριμένα έργα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, στην προστασία των εδαφών από την διάβρωση, καθώς και στην προστασία των ακτών και των παραλιακών περιοχών από τα φερτά υλικά. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούμε να πιέζουμε για την εξασφάλιση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της Θάσου οι οποίοι επλήγησαν, και για το 2017, για την εξασφάλιση των απαραίτητων επιλέξιμων βοσκοτόπων, για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων σε μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, των ελαιόδεντρων σε δεύτερο χρόνο, καθώς και για την ίδρυση και στελέχωση ενός δεύτερου πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο μέρος του νησιού».