Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς φαίνεται ότι «μπαίνουμε» σε φάση «έναρξης» της γρίπης, με την κορύφωσή της να αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο και τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν: «Ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο, έστω και τώρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν».
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, «το πιθανότερο είναι να επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2)». Η ιδιότητά του, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι ότι έχει την τάση να προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, μια ομάδα που πρέπει να εμβολιάζεται, όπως επίσης, οι χρόνια πάσχοντες και οι επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη. Υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντί-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.