Mία ωρολογιακή βόμβα, που αν δεν απενεργοποιηθεί εγκαίρως θα τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη από τη δημοσιονομική κρίση, χαρακτηρίζονται οι δαπάνες των δημοσίων νοσοκομείων. Στόχος είναι η μείωσή τους τουλάχιστον κατά 10% και για να επιτευχθεί θα πρέπει να μπει μία πραγματική τάξη στις προμήθειες Υγείας.
Κι όμως, οι νέες υποχρεώσεις των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται κατά 180 εκατ. ευρώ τον μήνα από την αγορά υγειονομικού και ορθοπεδικού υλικού, φαρμάκων και χημικών αντιδραστηρίων. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό αποπληρωμής των υποχρεώσεων των νοσοκομείων δεν ξεπερνάει το 5%, κάνοντας τους προμηθευτές να διαμαρτύρονται για νέα συσσώρευση χρεών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του έτους η μηνιαία δαπάνη για την αγορά υλικών είναι μειωμένη κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται και στη μείωση των ποσοτήτων υλικών που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία. Το κρίσιμο διάστημα, ωστόσο, είναι το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, όταν θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια του συνόλου των υλικών των νοσοκομείων.
Έως τότε, τα νοσοκομεία έχουν πάρει εντολή να προβαίνουν σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Όμως, αυτή τη στιγμή στο Παρατηρητήριο υπάρχουν στοιχεία για 2.000 υλικά από τα 10.000 που είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας, ενώ ακόμη δεν έχουν καταγραφεί οι τιμές της Ευρώπης• σημείο ιδιαίτερα κομβικό, με δεδομένο ότι υπάρχουν περιπτώσεις που υλικά στη χώρα μας έχουν πενταπλάσιες τιμές σε σχέση με το εξωτερικό.
Το υπουργείο Υγείας «ποντάρει» ιδιαίτερα και στις εισπράξεις των απαιτήσεων των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία για τη μείωση του ελλείμματος των νοσοκομείων που, σύμφωνα με το «καλό σενάριο», θα είναι φέτος 400.000.000 ευρώ.
Το «καλό σενάριο» είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων από 3 δισ. ευρώ στα 2,7 – 2,6 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,2 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά σε αυτό το σημείο επικρατούσε ιδιαίτερη χαλαρότητα στο παρελθόν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «μεγάλο νοσοκομείο δεν είχε καταγράψει και ζητήσει εξόφληση οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία από το 2007…».
Πηγή: Καθημερινή