Περίπου 13.000 άνθρωποι που καταγράφηκαν στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα αγνοούνται και ενδέχεται να έχουν περάσει βόρεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, αρμόδιους σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, που επικαλείται σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η Ελλάδα δεν μετατράπηκε τελικά σε ένα «αδιέξοδο» για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως επιθυμούσε η Ευρώπη.
Η μαζική μετανάστευση από τη Μέση Ανατολή έχει ταρακουνήσει το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, κι ενώ η κρίση έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό, οι ανησυχίες αναφορικά με τη μετανάστευση συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση, καθώς η Γηραία Ήπειρος εισέρχεται σε μια χρονιά συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.
Με την κατάσταση στην Ελλάδα ρευστή, οι μεταναστευτικές πιέσεις στην Ευρώπη μπορεί να ενισχυθούν και πάλι, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Wolf Piccoli.
Από τον Μάρτιο και έπειτα, η Ευρώπη εργάζεται πάνω σε μια διπλή στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της μαζικής μετανάστευσης: κλειστά σύνορα των βαλκανικών χωρών με την Ελλάδα και επιστροφή ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία. Η Λέσβος και άλλα τέσσερα ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ακτή σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού κύματος.
Η Ελλάδα λέει πως σχεδόν 63.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σε καταυλισμούς, αναμένοντας τις διαδικασίες, στα νησιά και την ενδοχώρα. Αξιωματούχοι με γνώση σε ζητήματα μετανάστευσης, που δεν είναι Έλληνες, υποστηρίζουν πως για τους 50.000 από αυτούς υπάρχουν στοιχεία για το πού βρίσκονται.
Οι άλλοι «δεν έχουν παρακολουθηθεί επί μήνες», δηλώνει ένας αξιωματούχος. «Μπορεί να έχουν κατευθυνθεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας ή στα Βαλκάνια ή ακόμη και στη βόρεια Ευρώπη».
Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν εμφανιστεί στα κέντρα καταγραφής. «Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται τώρα. Κανείς δεν ξέρει αν έχουν ήδη φύγει από τα νησιά ή δεν εμφανίζονται με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει για αυτούς», αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος.
Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, επικαλούμενο έλληνες και ξένους αξιωματούχους, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες περνούν σε εβδομαδιαία βάση τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και κατευθύνονται προς την Ευρώπη με τη βοήθεια διακινητών.