Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 από τους 8 Τούρκους οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το πραξικόπημα στη γείτονα, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ομόφωνα, απέρριψε το αίτημα των Τουρκικών αρχών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως η οποία επιχειρηματολόγησε κατά της έκδοση τους στην Τουρκία κρίνοντας πως σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η ζωή τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός ήδη μέλη της οικογένειας των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις και διώξεις ενώ επισήμανε πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω ελλείμματος δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του αιτήματος οι 3 εκζητούμενοι υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι πραξικοπηματίες και ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.
«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος απευθυνόνος στους δικαστές.
«Φοβάμαι για τη ζωή μου», είπε ο δεύτερος και συμπλήρωσε «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει». Μάλιστα, ένας από τους Τούρκους αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».
Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».
Επικαλέστηκαν δε αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προάγγελο για τη μεταχείριση και των υπολοίπων πέντε καθώς τα στοιχεία στον τουρκικό φάκελο είναι πανομοιότυπα για όλους.
Αύριο και την Παρασκευή πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για πέντε ακόμα Τούρκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δεν χωρεί άλλο ένδικο μέσο εκτός αν η Τουρκία αποστείλει νέο αίτημα με άλλα αδικήματα
Σε δήλωση του ο συνήγορος των Τούρκων, καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος αναφέρει:
«Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».