Δημόσια θέση, για πρώτη φορά μετά την απουσία τους από την παρέλαση της 4ης Οκτωβρίου, παίρνουν οι μουσικοί της Φιλαρμονικής, κοινοποιώντας την επιστολή που έστειλαν στο Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού. Οι μουσικοί, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν κατέληξαν στη διαμόρφωση ενός κειμένου που απέστειλαν στα Μέσα Ενημέρωσης. Σε αυτό εξηγούν τους λόγους της απουσίας τους από την παρέλαση και προχωρούν σε μια σειρά από διευκρινίσεις, θεωρόντας ότι στη κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί λανθασμένη άποψη για μια σειρά από ζητήματα.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους κάνουν λόγο για αναλήθειες και αναφέρουν ότι δεν τους ζητήθηκε συνάντηση από τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού συνάντηση και ότι θα δεχόντουσαν να γίνει κάτι τέτοιο. Αρνούνται τον τίτλο των «εκβιαστών» που τους αποδόθηκε, όπως επίσης και ότι οι λόγοι της απουσίας τους ήταν μόνο οικονομικοί.
Εκθέτουν μια σειρά από στοιχεία για την κατάσταση των μουσικών οργάνων και κατηγορεί ως κατευθυνόμενα μια σειρά από δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε ., κατηγορώντας ότι μια μερίδα του Τύπου έδειξε «ξαφνικό ενδιαφέρον» αν κα τους αγνοούσε – όπως λένε- εδώ και χρόνια.
Παράλληλα, καταθέτουν και τα στοιχεία γύρω από τις αποζημιώσεις τους, ασκούν κριτική στην ηγεσία του Δήμου για μια σειρά από εμφανίσεις που έχουν κάνει και δεν θεωρούν αναγκαίες, εκφράζουν την άποψή τους περί εθελοντισμού και παραθέτουν και στοιχεία για τις περισσότερες φιλαρμονικές στις πρωτεύουσες των Νομών, όπου οι εκτελεστές αμείβονται. Τέλος, προστατεύουν τον Αρχιμουσικό Γιώργο Ηλιάδη που θεωρούν ότι δέχθηκε άδικες επιθέσεις, εφόσον η πρωτοβουλία ανήκεις στους μουσικούς και δεν αφορά τον Αρχιμουσικό.
Πάντως θεωρείται δεδομένο, ότι η απόφασή τους για αποχή από τις υπηρεσίες είναι σε ισχύ και δεν αλλάζει κάτι ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, αφού το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους μουσικούς δεν είναι οικονομικό αλλά αφορά στα όργανα που δεν υπάρχουν. Αναλυτικά η επιστολή και οι υπογραφές των μουσικών, που είναι ο μεγάλος όγκος, των εκτελεστών της Φιλαρμονικής του Δήμου Ξάνθης.
Σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης που εκδόσαμε και των αναληθειών που την συνόδεψαν, οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δήμου Ξάνθης δηλώνουμε ότι ουδέποτε ζητήθηκε συνάντηση εκ μέρους του κυρίου Φανουράκη, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, όπως είπε κατά δήλωση του, αλλά και από τότε που ανέλαβε ως πρόεδρος. Δεν θα αρνούμασταν καμία συνάντηση που ενδεχομένως θα έλυνε τα προβλήματά μας. Όσον αφορά το θέμα της «εκβιαστικής συμπεριφοράς» μας, μόνο σαν αποκύημα επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε, μιας και όλοι σας γνωρίζετε τι έχουμε προσφέρει στα τόσα χρόνια της ενασχόλησης μας με την Φιλαρμονική, και στα άλλα τόσα που προτιθέμεθα να πράξουμε.
Σχετικά με την αποχή μας από την παρέλαση, λανθασμένα ειπώθηκε ότι αιτία είναι μόνο οι οικονομικοί λόγοι. Αιτία είναι και τα όργανα που πλέον όχι μόνο δεν έχουμε σαν Φιλαρμονική, αλλά ακόμα και τα δικά μας έχουν υποστεί σοβαρές φθορές. Η τελευταία αγορά οργάνων έγινε το 1996 και από τότε δεν πραγματοποιήθηκε καμία συντήρηση ή επισκευή, εκτός από τις προσωπικές μας ενέργειες και με δικά μας έξοδα. Στην διάθεση σας οι αποδείξεις για του λόγου το αληθές. Είχαμε ενημερώσει ακριβώς πριν ένα χρόνο για το πρόβλημα που δημιουργείται αλλά δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.
Κάποια ΜΜΕ δείχνοντας «ξαφνικό ενδιαφέρον» για εμάς – παρότι μας αγνοούσαν εδώ και χρόνια – κινήθηκαν κατευθυνόμενα, γράφοντας αναλήθειες και προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη εναντίον μας. Η πληρωμή των μελών της Φιλαρμονικής ισχύει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και με την σημερινή της μορφή από το 1991. Οι αμοιβές αυτές έχουν εγκριθεί από τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια. Το ποσό τους είναι στα 40 ευρώ μικτά και 32 ευρώ καθαρά, ανά υπηρεσία και 4 ευρώ μικτά η πρόβα. Το κόστος για κάθε μουσικό το χρόνο είναι απολαβές της τάξεως των 500 – 1000 ευρώ, ανάλογα βέβαια με τις εμφανίσεις που συμμετέχει. Δεν αποκλείεται δηλαδή να είναι παραπάνω οι αποδοχές αν συμμετέχει σε όλες τις εμφανίσεις. Τα χρήματα αυτά δηλώνονται στην φορολογική δήλωση του καθενός. Για το 2010, ενώ δεν πληρωθήκαμε, παραλάβαμε από το Δήμο βεβαιώσεις αποδοχών, με αποτέλεσμα πολλά από τα μέλη να ανεβούν φορολογική κλίμακα και να πληρώσουν περισσότερο φόρο λόγω της έκτακτης εισφοράς. Έκτος από τις αμοιβές για το έτος 2010, εκκρεμούν και αυτές του 2011.
Σχετικά για τις δηλώσεις περί εθελοντισμού καλούμε τον κύριο πρόεδρο να βγαίνει εθελοντικά μαζί μας σε υπηρεσίες Χριστούγεννα, Πάσχα, και αργίες, όπως επίσης και σε υπηρεσίες «συμφερόντων» με βροχές και θερμοκρασίες είτε υπό, είτε καύσωνες και φυσικά θα το πράξουμε και εμείς. Όσον αφορά για τις υπόλοιπες φιλαρμονικές που δεν πληρώνονται, στην διάθεση σας υπάρχουν παραδείγματα από τους περισσότερους κεντρικούς νομούς της χώρας, για να βγάλετε τα συμπεράσματα μόνοι σας. Προφανώς οι άλλοι Δήμοι έχουν βρει τον τρόπο να αμείβουν τις Φιλαρμονικές τους, ενώ ο δικός μας δεν μπορεί. Εκτός αν μας συγκρίνετε με τις φιλαρμονικές των χωριών, «που ακόμα και εκεί συναντάμε κάποια ελάχιστη ανταμοιβή».
Η στοχοποίηση του αρχιμουσικού κ.Ηλιάδη χωρίς κανένα λογικό έρεισμα, μας ενόχλησε τόσο για τις ανακρίβειες που ακούστηκαν όσο και για τις «ανώνυμες» επιθέσεις που δέχτηκε από διάφορα blogs. Όταν ανέλαβε τη Φιλαρμονική παρέλαβε έναν χώρο ατημέλητο χωρίς καθόλου υλικό – παρτιτούρες. Έκανε όλες τις ενορχηστρώσεις (μεγάλο υλικό συναυλιακών έργων ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου, πρωτοφανές για τα δεδομένα της Φιλαρμονικής). Με τις συναυλίες που οργάνωσε είχαμε τρομερή προσέλευση νέων μαθητών και επισκέψεις σχολείων. Πέρα από τις διορθώσεις που έκανε στο κτίριο με την μικρή βοήθεια των μελών, καθαρίζει και συντηρεί τον χώρο, μιας και υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Να σημειωθεί εδώ ότι η θέρμανση της βασικής αίθουσας προβών πραγματοποιείται χάριν ιδιωτικής χορηγίας (συγκεκριμένα του κ. Σπανίδη).
Η Φιλαρμονική ιδρύθηκε το 1903, αποτελεί τον αρχαιότερο πολιτιστικό σύλλογο της Θράκης και πάντα ήταν παρούσα σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης. Σαν μέλη είμαστε υπερήφανοι για το τμήμα της Φιλαρμονικής και για το έργο που παράγουμε τόσο καιρό, βοηθώντας τον τοπικό πολιτισμό στην πόλη μας. Είμαστε όλοι παιδιά της Φιλαρμονικής, οι πιο πολλοί συμμετέχουμε ενεργά για περισσότερα από 15-20 χρόνια και την “πονάμε” ιδιαίτερα. Αν όλα αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι αφορμή να κλείσει η Φιλαρμονική, θα έπρεπε αυτοί που θα το αποφασίσουν να έχουν το θάρρος να το δηλώσουν επίσημα, αναλαμβάνοντας συνάμα και τις ευθύνες τους.
Πηγή: xanthipress.gr