Εκτός από τους σκύλους που εντοπίζουν ναρκωτικά και εκρηκτικά, σύντομα θα εγκατασταθούν στα τελωνεία της χώρας και αυτοί που θα ανιχνεύουν … χαρτονομίσματα, που διακινούνται παράνομα, κρυμμένα μέσα σε αποσκευές. Όπως είπε η γενική διευθύντρια Τελωνείων και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) Ειρήνη Γιαλούρη, στη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Θεσσαλονίκη, οι πρώτοι σκύλοι – ανιχνευτές χαρτονομισμάτων άρχισαν ήδη να εκπαιδεύονται και αναμένεται να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα τελωνεία των μεθοριακών σταθμών, των αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας.
«Η τελωνειακή υπηρεσία έχει αρχίσει ήδη την εκπαίδευση σκύλων ανιχνευτών για ρευστά διαθέσιμα που είναι πρώτη φορά στη χώρα. Οι σκύλοι αυτοί θα τοποθετηθούν στα συνοριακά σημεία της χώρας και θα εντοπίζουν βαλίτσες με χρήματα τα οποία διακινούνται παράνομα (εξάγονται, ή εισάγονται στη χώρα)», είπε η Ειρήνη Γιαλούρη στην ομιλία της, με θέμα: ″Η στρατηγική της γενικής διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου″, στο 8ο ετήσιο συνέδριο, «Thessaloniki Tax Forum».
Η γενική διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ, χαρακτήρισε πολύ μεγάλη επιτυχία της τελωνειακής υπηρεσίας την πρόσφατη σύλληψη επιβάτιδας αεροσκάφους, προερχόμενη από την Μόσχα, η οποία μετέφερε στις αποσκευές της 2,3 εκατομμύρια ευρώ. «Γίνεται έρευνα και υπάρχουν υποψίες ότι αυτά τα λεφτά προορίζονταν για παράνομες δραστηριότητες ή για να τροφοδοτήσουν την τρομοκρατία. Αυτά θα τα δείξει η έρευνα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Ειρήνη Γιαλούρη, από το έτος 2000 μέχρι σήμερα το προσωπικό στα τελωνεία της χώρας μειώθηκε κατά 46%, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 τα έσοδα από τις τελωνειακές υπηρεσίες υπερβαίνουν κατά 3,5% το στόχο που είχε τεθεί, ενώ ταυτόχρονα διπλασιάστηκαν τα πρόστιμα από τελωνειακές παραβάσεις.
Ακόμα, τα βεβαιωθέντα πρόστιμα και οι φόροι, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, υπερέβησαν το ποσό των 349 εκατ. ευρώ, ενώ οι κατασχέσεις, το 2015, εμφάνισαν αύξηση -σε σύγκριση με το 2014- και το μεγαλύτερο ποσοστό τους (28%) αφορά κατασχέσεις καπνικών προϊόντων. Αντίστοιχα, το 24% παραποιημένα προϊόντα και το 13% αλκοολούχα.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις κατασχέσεις προϊόντων καπνού, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, παρουσίασαν αύξηση, που -όπως είπε η Ειρ. Γιαλούρη- αγγίζει το …60%(!) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι «η αύξηση των ειδικών φόρων τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε λαθρεμπορικές πράξεις». Τόνισε, ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στο επιχειρησιακό σχέδιο της γενικής γραμματείας για το 2016 έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι και αναφέρθηκε στα κλιμάκια ελέγχου που επιχειρούν στους οδικούς άξονες με τις όμορες χώρες, στα νεοσύστατα κλιμάκια κινητών ελέγχων (όπως είπε, λειτουργούν 4 και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα αυξηθούν σε 10), στην θαλάσσια ομάδα ελέγχου, στους υπαλλήλους των τμημάτων δίωξης και στους 1.000 ανιχνευτές της τελωνειακής υπηρεσίας.
«Όραμά μας είναι να αποτελέσουν τα τελωνεία υποδειγματική υπηρεσία του δημοσίου και κεντρικό πυλώνα για την ανάκαμψη, ενώ βασικοί μας στόχοι είναι η αύξηση των δημοσίου εσόδων, η καταπολέμηση λαθρεμπορίου και προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας», κατέληξε.