Άνοιξε ο δρόμος για την ανάπλαση του Φαληρικού ‘Ορμου με την κατασκευή ενός αναπτυξιακού έργου, υπερτοπικής σημασίας, το οποίο εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα λειτουργήσει ως σημαντικός πόλος έλξης για την πρωτεύουσα με το νέο προσανατολισμό που θα της προσδώσει η σύνδεση της με τη θάλασσα.
«Επίσης αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία σε βάρος των περίπου 160.000 κατοίκων των περιοχών του Μοσχάτου, του Ταύρου και της Καλλιθέας, οι οποίοι θα χαίρουν απόλυτης αντιπλημμυρικής προστασίας και επιτέλους θα «κοιμούνται ήσυχοι» χωρίς τον συνεχή φόβο της πλυμμύρας εντός του απροσπέλαστου «τείχους» που δημιουργησε ο νέος παραλιακός δρόμος κατά μήκος των 750 μπαζομένων στρεμμάτων, από την περίοδο της δικατατορίας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης.
Εκτιμά ότι οι εργασίες με τα «βαριά μηχανήματα» θα ξεκινήσουν την Άνοιξη, καθώς σήμερα δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης η διακύρηξη του διαγωνισμού για το έργο «Ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου υποέργο I», προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «υπερβαίνοντας όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα» προχωρά στη δημοπράτηση αυτού του σημαντικού έργου, διεξάγοντας τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό, βάση του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις έργων. Υπογραμμίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του έργου, το οποίο «θωρακίζει αντιπλυμμυρικά την ευρύτερη περιοχή και εξασφαλίζει την ελέυθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα». Κάνει αναφορά στον «έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα» του έργου, σημειώνοντας ότι θα συμβάλλει στην «αναβάθμιση ολόκληρης της Αττικής» καθιστώντας το παράκτιο μέτωπο «αναπόσπαστο μέρος και συνέχεια του αστικού ιστού της».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΠΑΤΤ ώς προς την δρομολόγηση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου «από την 8η Αυγούστου που της παραχωρήθηκε η έκταση». Επαναλαμβάνει την αναγκαιόττα αποκατάστασης της αδικίας που υπέστη η περιοχή με την εναπόθεση χιλιάδων τόννων αδρανών υλικών «μπάζα». Εκεί μεταφέρθηκαν όλα τα «νεοκλασικά της Αθήνας», όταν δόθηκαν αντιπαροχή και τα γκρέμισαν». Κάλυψαν μια έκταση 750 στρεμμάτων και στο ανάχωμα, που σε ορισμένα σημεία είναι υπερυψωμένο έως και πέντε μέτρα, κατασκευάστηκε ο δρόμος για να αποκλείσει παντελώς την πρόσβαση προς την θάλασσα αλλά και να εγκλωβίσει την απορροή των ομβρίων, τα οποία προστιθέμενα στον διερχόμενο Κηφισσό προκαλούν πλημμύρες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης.
Δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στην περιοχή, από την εκβολή του ποταμού Κηφισού μέχρι την απόληξη της λεωφόρου Συγγρού, που περιλαμβάνουν:
– Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς το Νότο, σε μήκος 1.800 μέτρων, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί», ώστε να επιτρέψει στους βασικούς δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνεχίσουν ώς τη θάλασσα.
– Κατασκευή «ξηρού» καναλιού, παράλληλα με τη νέα λεωφόρο και πλάτους 35 μέτρων, που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Επίσης, θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση της ροής, τόσο για να τραβούν νερό από την θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από τα στάσιμα νερά όσο και για να απορροφούν τα όμβρια. Αυτό θα γίνει συνδυαστικά με την εκβάθυνση του Κηφισού, ώστε να ανανεώνονται τα νερά. Επίσης, προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, προβλέπεται παράκτιο και μητροπολιτικό άλσος, με 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους, του οποίου η άρδρευση θα γίνεται από το Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα, που θα τροφοδοτείται από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και από υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της ιλύος στον κεντρικό αγωγό. Μάλιστα, μέσω του έργου αυτού θα εξασφαλίζεται η άρδευση του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».