Η πρόεδρος των εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, Αθηνά Γραμματικοπούλου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσσαλονίκης ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, έξω από το κτήριο του ΑΧΕΠΑ.
Η ίδια σημείωσε, ότι στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων, για να συντονιστεί η δράση τους προς την κατεύθυνση «ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας για όλο το λαό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας». Παράλληλα, η κ. Γραμματικοπούλου γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν και στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας, η κ. Γραμματικοπούλου τόνισε ότι πρόκειται για ένα αγαθό που αφορά όλους, ανέφερε ότι η κατάσταση στον τομέα αυτό υποβαθμίζεται συνεχώς και έκανε λόγο για ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, αλλά και για εντατικά και εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους του χώρου.
«Το αποτέλεσμα», όπως είπε, «είναι η όλη κατάσταση να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών, αλλά και των εργαζομένων». Όσον αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, τόνισε ότι «πανελλαδικά οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.500, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ».
400 κενές οργανικές θέσεις στο Θεαγένειο
Ειδικά για το Θεαγένειο σημείωσε, ότι υπάρχουν σε αυτό 400 κενές οργανικές θέσεις, ενώ είναι το μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα με εξειδίκευση στις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες. «Η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων οδήγησε σε αλλότρια καθήκοντα τους νοσηλευτές, εμπλέκοντάς τους στη διάλυση κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, γεγονός παράνομο, που αντίκειται στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το αποτέλεσμα είναι η επισφαλής διαδικασία χημειοθεραπειών και η κατασπατάληση φαρμάκων» είπε. Επισήμανε ότι ο νοσηλευτικός κόσμος του Θεαγενείου είναι αποφασισμένος να αναδείξει το θέμα και πρότεινε την ίδρυση κεντρικής μονάδας διάλυσης φαρμάκων.
Λίστες αναμονής έως και δύο ετών στα χειρουργεία
Επιπλέον σημείωσε, ότι οι μεγάλες λίστες αναμονής, όπως αυτή στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, εκφράζονται στην καθημερινότητα με πολύωρες αναμονές στα επείγοντα (έως και οκτώ ώρες), λίστες χειρουργείων έως δύο ετών, λίστες τακτικών εξωτερικών ιατρείων έως και 15 μηνών, νεφροπαθείς που μένουν έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και χαλασμένα ή εκτός λειτουργίας μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Έτσι οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε.
«Παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, η κατάσταση χειροτερεύει» είπε και τόνισε: «Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία τους ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”».
Απλήρωτη εργασία έως και 24 μήνες
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων σε ιδιωτικές κλινικές, Νίκος Παρδάλης, αναφέρθηκε σε φαινόμενα απλήρωτης εργασίας από τρεις έως 24 μήνες, συρρίκνωσης του προσωπικού, φόβων απόλυσης, υποβάθμισης των κλαδικών συμβάσεων και ατελείωτων ωραρίων για τους εργαζόμενους, που γενικά οδηγούν σε απαξίωση του κλάδου. Η πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Παναγιώτα Αλατζά, σημείωσε ότι η έλλειψη προσωπικού φτάνει το 50% σε όλες τις ειδικότητες και σε κάποιες από αυτές το 70%, όπως στην περίπτωση των τραυματιοφορέων.
Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή, μίλησε για νευραλγικούς τομείς της υγείας, όπως το χειρουργείο ΩΡΛ του ΑΧΕΠΑ, για το οποίο είπε ότι «λειτουργεί μόλις με τέσσερις νοσηλευτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλα τα χειρουργεία και τις παραπάνω εφημερίες που έχουν μπει, επειδή άλλα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις γιατρών και παρόλα αυτά έχουμε την απόλυση 1.600 επικουρικών γιατρών. Το Σεπτέμβριο κόντεψε να χαθεί παιδί 12 χρονών, γιατί δεν μπορεί να εφημερεύει μόνο μία κλινική χωρίς να υπάρχει στήριξη από άλλες ειδικότητες».