Τρόμο στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας «έσπειρε» η πρόωρη άφιξη του χειμώνα. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στους 6 – 12 βαθμούς το βράδυ της Κυριακής και χθες το πρωί υποχρέωσε πολλούς να ανάψουν τα καλοριφέρ, για να περιορίσουν το κρύο στα σπίτια τους.

Την ανησυχία για το κόστος της θέρμανσης διαδέχεται ο φόβος για το ενδεχόμενο αδυναμίας κάλυψης της δαπάνης φέτος το χειμώνα, σύμφωνα με τον «Αγγελιοφόρο».

«Ο κόσμος είναι σε αδιέξοδο. Η απελπισία κυριαρχεί. Εδώ και δυο ημέρες έχουμε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το μηδέν. Ηδη, τα καλοριφέρ έχουν ανάψει εδώ κι ένα μήνα και από το Σαββατοκύριακο δουλεύουν φουλ. Αν δε γίνει κάτι με τα καυσόξυλα και το επίδομα θέρμανσης, δε θα τη βγάλουμε. Δεν είναι μόνο τα σπίτια, αλλά και οι αποθηκευτικοί χώροι για τις πατάτες, που μένουν απούλητες και πρέπει να θερμαίνονται», τόνισε ο Μελέτης Μαυρίδης, δήμαρχος Νευροκοπίου Δράμας.

Χθες το πρωί ο υδράργυρος έδειχνε 5 βαθμούς στη Φλώρινα, 6 στην Καστοριά, 8 στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς και 9 στο Νευροκόπι. Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στις κορυφές των βουνών, ενώ «στα άσπρα» ντύθηκε το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά Σερρών.

«Για πετρέλαιο δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Οι μισές οικοδομές δε θα ανάψουν καλοριφέρ. Στις μονοκατοικίες έχουν κάνει το κουμάντο τους και είτε έχουν πετρέλαιο είτε γύρισαν σε ξυλόσομπες ή λέβητες που καίνε πέλετ», πρόσθεσε ο Γιώργος Κοτζάογλου, πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Σερρών.

«Ακόμη και στην Κοζάνη, όπου υπάρχει τηλεθέρμανση, οι τιμές ανεβαίνουν και σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και τα πολλά λουκέτα που έχουμε ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί», πρόσθεσε ο Γιώργος Χατζηκυπραίος, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Κοζάνης.

«Δυστυχώς, έχουν διχοτομήσει την Ελλάδα στα δύο: τον αδικημένο βορρά και τον ευνοημένο νότο, όπου ο χειμώνας είναι μικρός και ήπιος. Πρέπει να δημιουργηθούν ζώνες και να υπάρχουν διαφορετικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, για να μην είμαστε στα Γρεβενά και άλλες περιοχές πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τόνισε ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, δήμαρχος Γρεβενών.