Η χρόνια χωρία αίτια ανεργία, τα σοβαρά προβλήματα υγείας, το ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών συνιστούν ακραίες περιπτώσεις οφειλετών που το δικαστήριο πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη, σε περίπτωση που εκκρεμούν αιτήσεις τους για την υπαγωγή τους στο νέο νόμο περί διαγραφής χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εάν όμως η δυσμενής οικονομική κατάσταση κρίνεται προσωρινή και δεν μπορεί να διαγνωσθεί ο χρόνος συνέχισης της ανεργίας του οφειλέτη, τότε η έκδοση απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών αναβάλλεται και ορίζεται νέα δίκη εντός πενταμήνου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της απόφασης που κατέληξε το Ειρηνοδικείο Λάρισας, που μετέθεσε χρονικά τη λήψη απόφασης για τη ρύθμιση χρεών άνεργης διαζευγμένης μητέρας. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τον Μάρτιο του 2012 με την ελπίδα ότι μέχρι τότε η γυναίκα θα έχει ίσως καταφέρει να βρει μία θέση εργασίας, ώστε υποτυπωδώς να μπορέσει να ξεπληρώνει τις δόσεις που θα ορίσει το δικαστήριο.
Συγκεκριμένα η ιστορία, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας έχει ως εξής: Η αιτούσα είναι διαζευγμένη και έχει ένα γιο, ο οποίος είναι φοιτητής. Εργαζόταν μέχρι και τις 19 Μαΐου του έτους 2010 ως υπάλληλος γραφείου, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς, όπως η ίδια δήλωσε ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας Λάρισας, λόγω του ότι η εργοδότρια της δεν της κατέβαλε τις αποδοχές της από τον Μάρτιο του 2010.
Ο γιος της, ηλικίας 23 ετών, είναι φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και λόγω της οικονομικής της κατάστασης δεν είναι δυνατή η εκμίσθωση κατοικίας, ούτε γι’ αυτήν, ούτε και για τον γιο της, οπότε εγκαταστάθηκαν και διαμένουν ως φιλοξενούμενοι στην οικία των γονιών της. Από τότε που έμεινε άνεργη, λόγω του γεγονότος ότι είναι δύσκολη η ανεύρεση εργασίας λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας την τρέχουσα περίοδο, η οποία πλήττει και την απασχόληση, καθότι προσπάθησε να βρει οποιαδήποτε εργασία χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Από τα παραπάνω στοιχεία απεδείχθη ότι η αιτούσα έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε πραγματική αδυναμία καταβολής και ελαχίστων ακόμη χρηματικών ποσών (oι συνολικές οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτική κάρτα ανέρχονται σε 18.437 ευρώ), δεδομένου ότι απώλεσε την εργασία της και καταβάλλει κάθε προσπάθεια ανευρέσεως οιασδήποτε εργασίας, οπότε συντρέχουν στο πρόσωπο της οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή της στη ρύθμιση του ν. 3869/2010, πλην όμως, λόγω του ότι η παραπάνω δυσμενής οικονομική κατάσταση της αιτούσας κρίνεται ως προσωρινή, καθότι δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί ο χρόνος που θα παραμείνει ως άνεργη και κατ’ ακολουθία και στην αυτή οικονομική κατάσταση, πρέπει για το λόγο αυτό το Δικαστήριο να αναβάλει την έκδοση αποφάσεως και να ορίσει νέα δικάσιμο, όχι νωρίτερα από πέντε μήνες, για επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών της, θεωρώντας ότι εντός του χρονικού διαστήματος μέχρι την νέα δικάσιμο, θα έχει βελτιωθεί σημαντικά η οικονομική κατάσταση της.