Αυτό που ήθελε να αποφύγει διά της ευθείας η κυβέρνηση, την κατάργηση, δηλαδή, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το επιτυγχάνει διά της πλαγίας.
Το σχέδιο Κουτρουμάνη για τη διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων και την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών, που πέρασε από την κυβερνητική επιτροπή, δίνει τη χαριστική βολή στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας. Η τύχη της ΕΓΣΣΕ θα κριθεί οριστικά την άλλη εβδομάδα, σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.
Όπως γράφει σήμερα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το σχέδιο Κουτρουμάνη στην αρχική του μορφή προέβλεπε μόνον την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων στις επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θεωρούνταν μέχρι τώρα ειδικές και υπογράφονταν κάτω από προϋποθέσεις, αποκτούν πλέον γενικό χαρακτήρα.
Με τη νέα ρύθμιση, όπως επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους οι ομοσπονδίες που συμμετέχουν στην ΓΣΕΕ, επέρχεται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η πολεμική των ομοσπονδιών εστιάζεται σε πέντε σημεία:
1Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις.
2Διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
3Καθίστανται ανεξέλεγκτες οι επιχειρήσεις ως προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, διαμορφώνοντας μισθολόγια πολλών ταχυτήτων.
4Ευνοούνται οι φυγόκεντρες τάσεις και από τις εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και από τα συνδικάτα.
5Ακυρώνεται και ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των ελεγκτών του ΙΚΑ.