Με απόσταση μόλις 1.200 μέτρα από τα τουρκικά παράλια η Σάμος είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ενώ το νησί «έχει δεχθεί περισσότερους από 130 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» σημειώνει στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
«Περιμένουμε την έναρξη της αποσυμφόρησης του νησιού όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη το απόγευμα», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, ενώ τονίζει πως με τον περιορισμένο σε αριθμό πληθυσμό του νησιού υπάρχει μια «λεπτή ισορροπία μονίμων κατοίκων και προσφύγων μεταναστών» στο νησί του Πυθαγόρα.
Για τη δημιουργία δεύτερου hotspot στο νησί ο κ.Αγγελόπουλος, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Μυτιλήνης και της Χίου, αναφέρθηκε στο πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις «οδηγήθηκε η κοινωνία σε τοξικότητα, ή έστω και σε ένα κομμάτι αυτής» και εξήγησε τις αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στη δημιουργία του. «Η δημιουργία ενός δεύτερου hotspot σε ένα νησί το οποίο δεν θα μπορούσε σε κανένα σημείο να υποστηριχθεί και θα ακυρωνόταν σε είκοσι με εικοσιπέντε ημέρες» σημειώνει και εκτιμά πως στη συνέχεια, εφόσον προχωρούσε η δημιουργία του «θα μετατρέπονταν σε ανοιχτή δομή».
Ο κ. Αγγελόπουλος εκτιμά πως η στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, που αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και συμφωνήθηκε στη πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην πλήρη ανάπτυξή της θα φτάσει σταδιακά τα 28 άτομα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. «Αυτό θα συνεισφέρει στην αποφόρτιση στο νησί αφού θα μπορεί να διεκπεραιώνει τα αιτήματα ασύλου και θα δίνει το πράσινο φως για τις αναχωρήσεις ή τις επιστροφές και τις επαναπροωθήσεις», υπογράμμισε.