Ο 34χρονος Φωτεινός Παγιαυλάς, που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση της Τροχαίας Αθηνών, μέσα από ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook συγκίνησε χιλιάδες χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και η δημοσίευσή του έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες.
Με μία φωτογραφία από το αρχείο του, η οποία τραβήχτηκε τον χειμώνα του 2015 ενώ βρισκόταν στη Νάξο για τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ο 34χρονος αστυνομικός έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι θέλησαν να στερήσουν στα παιδιά αυτά το δικαίωμα στη μόρφωση.
«Εζησα με τα προσφυγάκια-μεταναστάκια στην Πλατεία Βικτωρίας, στον Ελαιώνα, στη Νάξο, στην Αμοργό, στη Σάμο, στο Αγαθονήσι, στη Χίο, στον Κατσικά Ιωαννίνων, στο λιμάνι του Πειραιά και επιβεβαιώνω πως υπάρχει θέμα μετάδοσης. Υπάρχει θέμα μετάδοσης αγάπης, γέλιου, κεφιού, ανθρωπιάς! Να μην ξεχνάμε τα Ελληνάκια, ειδικά αυτά που ζουν σε αποκλεισμένα χωριά και νησιά. Ομως, να μην ξεχνάμε και τα προσφυγάκια-μεταναστάκια και να έχουν από σήμερα μια καλή σχολική χρονιά! Αξίζει να συναναστρεφόμαστε με τα παιδιά, με όλα τα παιδιά!». Αυτή ήταν η λεζάντα της φωτογραφίας την οποία μοιράστηκε στις 10 Οκτωβρίου ο Φ. Παγιαυλάς.
Στην εικόνα, απεικονίζεται ο ίδιος με τη στολή του να κρατά ένα μπουκαλάκι για σαπουνόφουσκες, ενώ παιδιά προσφύγων και μεταναστών τον έχουν περικυκλώσει και παίζουν μαζί του.
«Αυτό το οποίο έγραψα στη δημοσίευσή μου μου φαίνεται αυτονόητο. Ο σεβασμός όλων των κοινωνικών ομάδων και δη των ευάλωτων είναι η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί είτε παγκόσμια, είτε πανευρωπαϊκά, είτε στο Σύνταγμά μας, είτε στους κανόνες που διέπουν την Ελληνική Αστυνομία», δηλώνει στο «Εθνος» ο Φ. Παγιαυλάς, τονίζοντας ότι δεν περίμενε η ανάρτησή του αυτή να «σπάσει» το Ιντερνετ.
«Η ιατρική επιστήμη έχει δώσει τις απαντήσεις της σε αυτούς οι οποίοι αντιτίθενται στο να πάνε τα παιδιά αυτά στο σχολείο. Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα υγείας με το να πάνε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο και να συναναστραφούν με τα Ελληνόπουλα», προσθέτει.
«Υπάρχουν επίσημες διαβεβαιώσεις και θα συνιστούσα σε εκείνους που αντιδρούν να ενημερωθούν σχετικά. Οι πρόγονοί μας ήταν πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι δυνατόν ως φιλόξενος λαός να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησα στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Ηθελα να τονίσω ότι δεν κολλάς κάποια ασθένεια. Το μόνο που μπορείς να κολλήσεις είναι η ανθρωπιά», επισημαίνει ο Φ. Παγιαυλάς στο Έθνος.
Ο ίδιος σε ανάρτησή του λίγες μέρες νωρίτερα έγραφε: «Συνομιλούσα μ’ έναν συνάδελφο και μου εξηγούσε τα δεινά που προκαλούν οι ξένοι (όχι οι τουρίστες, αυτοί αφήνουν λεφτά, οι άλλοι ξένοι, οι φτωχοί) στην πατρίδα μας. Του λέω “γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Εσύ στην επαρχία. Έβγαλα Σχολή Αστυφυλάκων πάλι στην Αθήνα. Εσύ στην επαρχία. Ήρθες στα είκοσί σου στην πόλη μου ως αστυνομικός, να την φυλάξεις. Την οποία δεν ήξερες, δεν αγαπάς και μιλάς υποτιμητικά γι’ αυτήν. Και πώς εσύ μπορείς να παράσχεις προστασία σε αυτό το μέρος;”.
Για μισή ώρα μου έλεγε “είδες που στα λέγα;” κι εγώ για μισή ώρα του εξηγούσα πως χρησιμοποίησα τη δικιά του βάση δεδομένων για να καταλήξω σε προφανώς εσφαλμένα συμπεράσματα. Μια χαρά την κάνει τη δουλειά του ως αστυνομικός στην Αθήνα. Όπως μια χαρά την έκανε και ο Αλβανός όταν προσαρμόστηκε στην Ελλάδα. Όπως μια χαρά θα την κάνει και ο Σύριος άμα του δώσουμε (εμείς οι πολιτισμένοι και οι ανώτεροι) τα κατάλληλα εφόδια. Και όπως ο επαρχιώτης αστυνομικός δουλεύει για το καλό της Αθήνας, έτσι και ο Αλβανός και ο Σύριος θα δουλέψουν για το καλό της Ελλάδας.
Ο θέσεις μου ενώνουν, όχι διχάζουν. Οι θέσεις μου δεν είναι αιρετικές. Είναι κοινά αποδεκτές θέσεις σύμφωνα με την ελληνική και παγκόσμια νομοθεσία. Ο λόγος μου είναι για το καλό της χώρας μου, όχι για το κακό της».
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.