Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με την οποία ζητούν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ώστε να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει με τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη, συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και οι πρόεδροι τριών παραγωγικών φορέων. Οι συνυπογράφοντες, που υπενθυμίζουν ότι για δωδέκατη ημέρα σήμερα συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ, ζητούν επίσης να ερευνηθεί «και πάσα άλλη ποινική ευθύνη και ποινικά κολάσιμη πράξη προκύψει, ώστε ν’ αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στην πόλη και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών».
Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς τονίζεται πως τόσο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και η διοίκηση του ΟΑΣΘ, «γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό τις οικονομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από τη μεταξύ τους υπογραφείσα σύμβαση, εντούτοις επέδειξαν αδικαιολόγητη ολιγωρία και υπαίτια καθυστέρηση στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, με αποτέλεσμα η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες της να βιώνουν τη απόλυτη έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών».
Τη μηνυτήρια αναφορά συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου (πρόεδρος Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Βόλβης, Διαμάντης Λιάμας, Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης και Παύλου Μελά, Δημήτριος Δερμουτζίδης, καθώς και οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.
Σχολιάζοντας την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ.Τζιτζικώστας δήλωσε: «Μετά από 12 μέρες η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν πάει άλλο. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν χτυπηθεί. Είμαστε εδώ να δώσουμε τέλος σ’ αυτή την παρωδία. Ζητάμε από την εισαγγελέα να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα τις διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί άμεσα ένα τέλος σ’ αυτή την τραγωδία που ζει η πόλη μας και ταυτόχρονα να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και εάν βρίσκονται. Ήρθε η ώρα ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη: «Ζητάμε να επανέλθουν τα λεωφορεία στους δρόμους» είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, επισήμανε τέλος ότι «είναι ντροπή αυτό που γίνεται σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της». Όπως είπε, επί 12 ημέρες η Θεσσαλονίκη δεν έχει συγκοινωνία και ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες πολιτών. «Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός γι’ αυτό το χάλι που υπάρχει στην πόλη. Ζητάμε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης γιατί κάποια στιγμή κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Είμαστε αποφασισμένοι να το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Αυτή η πόλη δεν μπορεί να μείνει ούτε ώρα πια χωρίς συγκοινωνία» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι η χτες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ελήφθη απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης για την άμεση επιστροφή των λεωφορείων στους δρόμους της πόλης. Οι συμμετέχοντες φορείς αποφάσισαν ομόφωνα να δώσουν προθεσμία μίας ημέρας στον υπουργό για την επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσέφευγαν στη δικαιοσύνη.