Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου και άλλους Ευρωπαίους Εταίρους συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – P.A.T.C.H. (Prevention, Analysis and Tools for Cultural Heritage) – Μελέτη, Ανάλυση και Πρόληψη για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το Πρόγραμμα P.A.T.C.H. έρχεται να προβλέψει την επόμενη μέρα των συνεπειών μιας φυσικής καταστροφής και περιλαμβάνει μέτρα ώστε να μειωθούν αυτές οι συνέπειες σε μνημεία ανυπολόγιστης ιστορικής, αρχαιολογικής και αισθητικής αξίας.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου έλαβε την απόφαση της συμμετοχής στο πρόγραμμα με ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάγκη διαφύλαξης αντικειμένων της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς από τις συχνά σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες όπως αυτές ενός σεισμού για παράδειγμα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος:
αναπτύχθηκε μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας των εταίρων που συμμετείχαν ένας πρακτικός οδηγός με τίτλο “Πρωτόκολλα και Διαδικασίες” όπου περιγράφονται οι επί μέρους ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και ποιές πρέπει να γίνουν όσον αφορά την κάθε περίπτωση πολιτιστικής κληρονομιάς των εταίρων, πριν και μετά από μια φυσική καταστροφή. Ο οδηγός αυτός δίνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη σωστή ανθρώπινη συμπεριφορά και την εξειδίκευση του προσωπικού.
ολοκληρώθηκε έρευνα στις χώρες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα βασισμένη σε λεπτομερή σενάριο επιπτώσεων σεισμών σε πιλοτικές περιοχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφησαν 100 περίπου κτίσματα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας (η περιοχή αυτή αποτελεί αντικείμενο της Μελέτης Προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου) και έγιναν προτάσεις για την πιο ασφαλή διατήρηση τους με μικρές επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα ή την αισθητική τους αξία προστατεύοντας τα από ένα ενδεχόμενο σεισμό.
αναπτύχθηκαν μέθοδοι για μια αποτελεσματική ταχεία επέμβαση σε μια μελλοντική φυσική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώθηκαν χρήσιμες προτάσεις για την πιο σωστή στήριξη των αντικειμένων Μουσείων όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα P.A.T.C.H. έχει χρονική διάρκεια δύο περίπου ετών (1/1/2010 έως και τις 31/1/2012) και σε αυτό συμμετέχουν ως εταίροι:
Το Μελετητικό και Εκπαιδευτικό κέντρο VILLA MONTESCA (συντονιστές του προγράμματος), η Επαρχία της Περούτζια και η Παπική Βασιλική της Ασίζης -Ιταλία
ο Δήμος Ηρακλείου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης -Ελλάδα
ο Δήμος Αγίου Αθανασίου της Λεμεσού- Κύπρος
η Δημοτική Αστυνομία της Βαλένθια και η Κοινοπραξία της Ριμπέρα -Ισπανία
Η τελευταία (4η) κατά σειρά συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2011 με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις παραπάνω χώρες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τον Δήμο Ηρακλείου ανέρχεται σε 68.326 ευρώ με 75% ποσοστό χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Το υπόλοιπο κόστος συμμετοχής ήταν μηδενικό για τον Δήμο Ηρακλείου καθώς για την υλοποίηση του απασχολήθηκαν υπάλληλοι των υπηρεσιών του.