Ο «χρυσός» σκόρερ της Εθνικής μας στον τελικό της Πορτογαλίας το 2004 επέστρεψε στα μέρη μας. Μετά μία δεκαετία σε Βέρντερ, Αγιαξ, Φέγενορντ, Νυρεμβέργη, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Αρλ και Σάλκε, πήρε την απόφαση να ξαναπαίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ο 31 ετών επιθετικός του Παναιτωλικού πια, δεν δίστασε να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».
Παρά τις δραματικές εξελίξεις από την υπόθεση των «στημένων», δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα: «Τι να σου πω. Δεν νομίζω πως θ’ αλλάξει κάτι. Εμείς στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό κάνουμε κάθε εβδομάδα μία γιορτή στο γήπεδό μας. Αλλά γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα αλλάξει κάτι. Βλέπεις τι γίνεται για να συμπληρωθούν οι 16 ομάδες στο πρωτάθλημα. Ακόμη και τώρα που βγήκαν τα στημένα, θεωρώ πως δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση».
– Η μεγάλη ευκαιρία με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 γιατί δεν αξιοποιήθηκε;
– Διότι βολεύτηκαν κάποιοι και γέμισαν τις τσέπες τους. Δεν κοίταξαν το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τόσο με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσο και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ορισμένοι τα «άρπαξαν» καλά. Δεν έγινε σωστή διαχείριση όλων των πραγμάτων. Οσοι ήταν σε κρίσιμα πόστα δεν ασχολήθηκαν με το τι πρέπει να γίνει ώστε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου να γίνει ωραίο και λαμπρό.
– ΄Ησουν μία δεκαετία στο εξωτερικό, σε προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Ζητήθηκε ποτέ η άποψή σου από τους αρμοδίους στη χώρα μας προκειμένου να βελτιωθεί το ποδοσφαιρικό προϊόν;
– Πιστεύω ότι ο Ελληνας κάνει ό,τι τον βολεύει. Είμαστε παρτάκηδες. Δεν μας νοιάζει να πάρουμε την άποψη από κάποιον άλλον που ξέρει καλά ένα θέμα. Μόνο όταν φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, μπαίνουμε στον κόπο να ζητήσουμε βοήθεια.
Εχει προχωρήσει πολύ το κακό. Δέκα χρόνια που απουσίαζα από την Ελλάδα, έχει αλλάξει πολύ η χώρα και ο κόσμος προς το χειρότερο. Οταν δεν λαμβάνεις υπόψη σου την άποψη ανθρώπων οι οποίοι έχουν εμπειρία και γνώση, μετά είναι πολύ αργά για να τους αναζητήσεις.
– Στο εξωτερικό, στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου αλλά και σε σημαντικές θέσεις στις διοικήσεις βρίσκονται σπουδαίοι βετεράνοι παίκτες. Δεν θα ήταν χρήσιμο να αντιγράψουμε αυτό το μοντέλο και στην Ελλάδα;
– Αν θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να βγουν μπροστά αυτοί που έχουν παίξει μπάλα. Στη Γερμανία έχουν βάλει τον Μπεκενμπάουερ. Εκεί, όλες οι ομάδες έχουν γενικούς αρχηγούς πρώην ποδοσφαιριστές. Δεν μπαίνουν κλέφτες, αλλά άνθρωποι που έχουν χρήματα και εμπειρία. Ανθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη να κάνουν αρπαχτή με μία μεταγραφή. Οταν διοικούν επιχειρηματίες, δεν μπορεί να γίνει κάτι αγνό.
– Εσύ τότε γιατί επέλεξες να επιστρέψεις στην Ελλάδα; Ήταν η έσχατη λύση;
– Οχι, σε καμία περίπτωση. Είχα προτάσεις τόσο από την Ισπανία όσο και από την Αραβία. Ηταν καθαρά οικογενειακή απόφαση να γυρίσουμε στην Ελλάδα, αν δεν συνέχιζα την καριέρα μου στη Γερμανία. Προτίμησα τον Παναιτωλικό, γιατί τον παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια και έχω καλή άποψη για τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα. Ο πρόεδρος έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό (στη Σουηδία) και αυτό βοηθάει.