Υλικά
Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτος Καρούμπας, ενδεχομένως να αναλάβει τα ηνία της WACS, της παγκόσμιας ένωσης των chef, μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτή κάθε αυτή, όμως, η υποψηφιότητα του Μίλτου Καρούμπα έχει ήδη συμβάλει στη δυναμική προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό. Ένας πολύπειρος έλληνας chef, ο Μίλτος Καρούμπας, είναι υποψήφιος για την προεδρία της WACS, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, η οποία ιδρύθηκε το 1928 στο Παρίσι. Μάλιστα, ο πατριάρχης της υψηλής γαστρονομίας, August Escoffier, υπήρξε ο πρώτος επίτιμος πρόεδρος της World Association of Chefs Societies, η οποία διαθέτει σήμερα 106 χώρες-μέλη. Το τετραήμερο 24-27 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το 35ο Διεθνές Συνέδριο της WACS, κατά το οποίο θα προκύψει και η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας για την ερχόμενη τετραετία. Ο Μίλτος Καρούμπας, είναι μεταξύ των τριών υποψηφίων για την προεδρία της WACS και μάλιστα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να διαδεχθεί τον αμερικανό Charless Carroll στην ηγεσία του έγκριτου διεθνούς οργανισμού. Στο προσκήνιο η ελληνική γαστρονομία! «Αυτή κάθε αυτή η υποψηφιότητά μου συμβάλει στη δυναμική προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας -και συνακόλουθα των ελληνικών τροφίμων και ποτών- στο εξωτερικό. Είναι μία ευκαιρία να φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο τη διατροφική παράδοση και τον πλούτο των προϊόντων μας και συνάμα να αναδείξουμε την υψηλή τεχνογνωσία και το ταλέντο που διαθέτουν οι σύγχρονοι έλληνες μάγειρες», τονίζει ο Μίλτος Καρούμπας, ο οποίος είναι από το 2005 αιρετός πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Οι δύο έτεροι διεκδικητές του προεδρικού θώκου της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι ο γερμανός Thomas Gugler και ο νεοζηλανδός John Sloane. Στο ψηφοδέλτιο του Μίλτου Καρούμπα συμμετέχει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος ο επί κεφαλής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, Γιώργος Δαμιανού. Η εκλογή του νέου προεδρείου της WACS θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων από σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής: ο ελληνοαυστραλός chef George Kalombaris, ο ισπανοί αρχιμάγειρες Carlos Duran και Oscar Calleja, ο ιρλανδός -World Young Chef of the Year- Mark Moriarty, ο διάσημος ιταλός κρεοπώλης Dario Cecchini και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της μαγειρικής τέχνης θα βρεθούν στη σκηνή του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των επιστημόνων που θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στο συνέδριο, ξεχωρίζουν ο θεμελιωτής της μοριακής γαστρονομίας Herve This και ο εγγονός του August Escoffier, Michel, ιδρυτής του φερώνυμου ιδρύματος για την προαγωγή της γαλλικής γαστρονομίας. Από ελληνικής πλευράς, ξεχωρίζουν οι εισηγήσεις της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, του pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλου και του μοναχού Επιφάνιου, ο οποίος διακονεί την αγιορείτικη μαγειρική και οινοποιητική παράδοση. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου worldchefs2016.org. Ποιος είναι ο Μίλτος Καρούμπας Γεννημένος το 1969 στο Καλαμάκι, ο Μίλτος Καρούμπας σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στην ανωτέρα σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Ρόδου και συνέχισε με υποτροφία στην ελβετική σχολή Glion. Ακολούθησε εξειδίκευση στο Hotel Management και στη μαζική εστίαση στη σχολή Le Roches στο Montana της Ελβετίας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους (Hilton, Intercontinental, Marriot, Sofitel κ.ά.), εστιατόρια και επιχειρήσεις catering (Swissair Catering, Olympic Catering κ.ά.). Σήμερα είναι executive chef στην Vivartia Professional του ομίλου Vivartia, η οποία διαχειρίζεται 420 εστιατόρια, 12 ξενοδοχεία, 11 εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, 4 πολυτελείς νοσοκομειακές μονάδες και τις υπηρεσίες catering 4 αεροπορικών επιχειρήσεων. Εξάλλου, από το 2005 εκλέγεται στη θέση του προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.