Ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα των ενισχύσεων του καπνού και ειδικότερα της αρωματικής ποικιλίας του μπασμά, φέρνει στην Θράκη η απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan, σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι Μιλτιάδης Κύρκος, σχετικά με την δυνατότητα ενίσχυσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που παράγουν καπνό.
Στην σχετική ερώτηση, επισημαίνονταν το γεγονός ότι «περίπου 6.800 οικογένειες ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια, οι οποίες απειλούνται πλέον με «αφανισμό ως κοινωνική ομάδα», καθώς με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015 – 2020, στο προϊόν του καπνού πλέον δεν θα χορηγηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, διότι δεν εντάχθηκε στο άρθρο 38, που περιλαμβάνονται τα προϊόντα τα οποία θα λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις».
Στην σχετική απάντηση της Κομισιόν δια του Κοινοτικού της Επιτρόπου αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1307/2013, υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων» (άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού). Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV – άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού» για να επισημάνει τέλος, πως «ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης, στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».
Σημειώνεται ότι στην τελική διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, που θα ισχύσει στη νέα προγραμματική περίοδο 2015 – 2020, προβλέφθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, το μέτρο της χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων, σε ποσοστό από 5% μέχρι 15% του συνόλου των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε προϊόντα που λόγω της μεγάλης κοινωνικοοικονομικής τους σημασίας για τις περιφέρειες όπου καλλιεργούνται, χρήζουν μιας συμπληρωματικής ενίσχυσης για να παραμείνουν βιώσιμες και να αποφευχθεί η εγκατάλειψη τους.
Πρόσφατα, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο περιφερειάρχης ΑΜ – Θ Γιώργος Παυλίδης, είχε ζητήσει την άρση των αδικιών εις βάρος των καπνοπαραγωγών της Θράκης, με αφορμή την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014 – 2020 και εν όψει των προτάσεων που πρόκειται να υποβάλει η χώρα μας.