Αυτοψία σε έξι σημεία, όπου λειτουργούν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 5 Αυγούστου, συνεργάτες των ΣΑΣΘ και ΟΑΣΘ, προκειμένου να εξεταστεί η συγκοινωνιακή εξυπηρέτησή τους.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σημερινή σύσκεψη στα γραφεία του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, υπό τον πρόεδρο του φορέα, Ιωάννη Παλαιστή, και παρουσία των δημάρχων Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου, Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, του αντιδημάρχου Ωραιοκάστρου Ευάγγελου Καραστεργίου, του διευθυντή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Γεώργιου Σουρβίνου καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, του ΟΑΣΘ και του ΚΤΕΛ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύσκεψη έγινε ύστερα από σχετικό αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλά και των Δήμων Λαγκαδά, Θέρμης, Βόλβης και Δέλτα.
Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι το ΣΑΣΘ έκανε προεργασία και διαπίστωσε ότι από τα 13 κέντρα, τα επτά εξυπηρετούνται επαρκώς, ενώ οι αυτοψίες θα γίνουν στα εξής έξι σημεία:
- Πρώην εργοστάσιο SINATEX (22ο χλμ. παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβαλαρίου, Δήμος Λαγκαδά).
- Πρώην στρατόπεδο Βογιατζόγλου (Λαγκαδίκια, Δήμος Λαγκαδά).
- Πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου (Δήμος Βόλβης).
- Βιομηχανικός χώρος Frakaport (Δήμος Δέλτα).
- Βιομηχανικός χώρος Karamanlis (Σίνδος, Δήμος Δέλτα).
- Πρώην εργοστάσιο Softex (500 μ. από τις φυλακές Διαβατών, Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου).
Μετά την αυτοψία των προαναφερόμενων σημείων, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΣΑΣΘ θα στείλει το σχετικό απαντητικό έγγραφο προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Παλαιστής στη συνάντηση, «το ΣΑΣΘ καλείται ως εποπτικός φορέας να αναλάβει την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, το ΚΤΕΛ, την Τροχαία και βέβαια τους εμπλεκόμενους δήμους».
Επίσης, τόνισε ότι «θα ενημερωθεί αναλυτικά το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων για το θέμα».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ για την πρωτοβουλία του να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα και εξήγησε ότι «σε περίπτωση που ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ δεν μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο πλαίσιο εξυπηρέτησης, τότε είναι πιθανό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τη δημοτική συγκοινωνία, αρκεί να υπάρξει κάλυψη του σχετικού κόστους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».
Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, τόνισε ότι «στο Βαγιοχώρι οι πρόσφυγες έρχονται και φεύγουν διαρκώς, καθώς οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για παραμονή και επιλέγουν να αποχωρήσουν για άλλα κέντρα. Το πρόβλημα είναι κυρίως την Τρίτη που γίνεται και λαϊκή αγορά στην περιοχή και ο κόσμος δεν εξυπηρετείται».
Ο κ. Λιάμας ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα της τροποποίησης του δρομολογίου του ΚΤΕΛ και να γίνει κυκλικό δρομολόγιο στη λίμνη Κορώνεια (Λαγκαδίκια- Σχολάρι- Προφήτης- Ευαγγελισμός- Ανάληψη). Το αίτημά του δεσμεύτηκε να εξετάσει τόσο το ΣΑΣΘ, όσο και το ΚΤΕΛ.