«Τη γάτα με το ποντίκι» παίζουν με την αστυνομία ομάδες αλληλέγγυων – όπως αυτοαποκαλούνται -, που με την επωνυμία «No Border social center», έχουν καταλάβει ένα πρώην στρατόπεδο στα βόρεια όρια της Μυτιλήνης, δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ. Το στρατόπεδο είναι ιδιοκτησίας της Alpha Bank και έχει μετατραπεί σε μια δομή φιλοξενίας μεγάλου αριθμού μεταναστών, κυρίως από την Αφρική.
Κι ενώ η αστυνομία αλλά και η ιδιοκτήτρια του χώρου Alpha Bank έχει ζητήσει από τους καταληψίες να απελευθερώσουν το χώρο, αυτοί εναλλάσσονται στη φύλαξή της δηλώνοντας κάθε φορά, ότι θα αποχωρήσουν την επόμενη μέρα. Στο χώρο της κατάληψης έχουν υψωθεί πανό με αντεξουσιαστικά συνθήματα και μαυροκόκκινες σημαίες ενώ απέναντι από την είσοδό της, στο πλάι του κεντρικού δρόμου – εξόδου της Μυτιλήνης προς τα βόρεια, έχει εγκατασταθεί άλλος αριθμός αντεξουσιαστών με αφρικανούς και πακιστανούς μετανάστες.
Στο θέμα παρενέβη χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου. Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το πολύπαθο νησί μας δεν αντέχει άλλο. Η μείωση του τουρισμού, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα δυσβάσταχτα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία κατέλυσε κάθε έννοια της νησιωτικότητας, έχει πλέον οδηγήσει την τοπική μας οικονομία και τους κατοίκους του νησιού μας στον μαρασμό. Πότε θα το καταλάβουν αυτό οι Κυβερνώντες; Χρειάζονται και οι Λέσβιοι την “αλληλεγγύη” τους.
Όσο όμως και αν διαμαρτυρόμαστε, ουδείς λόγος γίνεται για κάποιο μέτρο διαχείρισης της κρίσης στη Λέσβο, πόσο μάλλον για μέτρα ανακούφισης των κατοίκων του νησιού μας. Άλλωστε, διαφαίνεται ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι οι άνθρωποι που ζουν και υποφέρουν στην πολύπαθη πατρίδα μας, προεξεχόντων των νησιωτών που βάλλονται πανταχόθεν, αλλά μόνο η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η συνταγματική αναθεώρηση. Πότε επιτέλους θα αποφασίσουν οι κυβερνώντες να γίνουν αλληλέγγυοι στη Λέσβο – αλληλέγγυοι στους πολίτες της χώρας μας;» καταλήγει ο κ. Αθανασίου.
Χωρίς αφίξεις σήμερα τα νησιά του βορείου Αιγαίου
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χωρίς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών η μέρα σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάλυση της Τουρκικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια το πέρασμα στα νησιά περίπου 1.000 συνολικά ατόμων έως σήμερα.
Σήμερα Παρασκευή στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.567 άτομα. Στη Χίο 2.555 και στη Σάμο 1.027. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.129 πρόσφυγες ή μετανάστες. Στο σύνολό τους διαμένουν στα hot – spots, όπου ας σημειωθεί, ότι ο αριθμός των όσων διαμένουν εκεί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμικότητα τους, στους δημοτικούς καταυλισμούς του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη και στη Σούδα της Χίου, σε δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων, στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου της Χίου αλλά και σε εγκαταλειμμένα σπίτια και αγροικίες αλλά και σε δημόσιους χώρους όπου και πολλοί διανυκτερεύουν. Εδώ ας σημειωθεί ότι στην τελευταία κατηγορία ανήκουν ασυνόδευτοι ανήλικοι και ενήλικοι μετανάστες κυρίως από την Αφρική ή το Πακιστάν, που ταξιδεύουν μόνοι τους και οι οποίοι μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά, χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησής τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες.
Σήμερα, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και δεδομένης «της σταθερής και μάλλον αυξανόμενης ροής μεταναστών και προσφύγων στα νησιά», η Χριστιάνα Καλογήρου περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απέστειλε επιστολές στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα. Με αυτές και «με δεδομένο ότι η χωρητικότητα των τριών hot – Spots έχει ήδη ξεπεραστεί» ζητά «να ληφθεί εγκαίρως πρόνοια αποσυμφόρησης των νησιών». Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου «η κατάσταση που εν δυνάμει τείνει να διαμορφωθεί θέτει το ζήτημα με ακόμα πιο επείγοντα, σε σύγκριση με το παρελθόν, τρόπο».