Πλήθος από λέξεις κλειδιά χρησιμοποιούνται στις δεκάδες παρακολουθήσεις που γίνονται τόσο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την ΕΥΠ, όσο και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τη γνωστή ΔΑΕΕΒ τα αρχικά της οποίας σημαίνουν Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.
Και η μεν ΕΥΠ ενδιαφέρεται τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας παρακολουθώντας αφενός ξένους πράκτορες που δρουν στην Ελλάδα και αφετέρου ακόμα και κακοποιούς εφόσον τους το ζητήσει οποιαδήποτε αστυνομική υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες μέσα από την ΕΥΠ μιλούν και για πλήθος άλλων παρακολουθήσεων που δεν πραγματοποιούνται με νόμιμο τρόπο αλλά με τα έξι γνωστά βαλιτσάκια που έχει εξοπλισθεί η εν λόγω υπηρεσία.
Από την πλευρά της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πραγματοποιεί και εκείνη δικές της παρακολουθήσεις κυρίως σε άτομα που θεωρεί η υπηρεσία αυτή ότι ανήκουν στο χώρο των λεγομένων ένοπλων ομάδων ή ανταρτών πόλης.
Πρόσφατα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία με δικές της παρακολουθήσεις έπειτα από αίτημα της Ασφάλειας Αττικής εντόπισε το κρησφύγετο του καταζητούμενου Μάκη Ψωμιάδη ο οποίος καταζητείτο από την Ασφάλεια για συμμετοχή στους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Βέβαια εδώ δε χρησιμοποιήθηκαν λέξεις κλειδιά, καθώς ο εντοπισμός έγινε με τη λεγόμενη ραδιογωνιομέτριση. Τι σημαίνει αυτό;
Η Ασφάλεια Αττικής γνώριζε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του γιου του Ψωμιάδη. Έτσι το κινητό του μια που δεν υπήρχε ανάγκη για λέξεις κλειδιά τέθηκε σε συνεχή παρακολούθηση με τα μηχανήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οι αστυνομικοί ήταν βέβαιοι ότι κάποια στιγμή θα μιλούσε με τον πατέρα του που τον καταζητούσαν.
Φυσικά εδώ χρησιμοποιήθηκε ο αναλυτής φωνής για να είναι σίγουροι ότι ο γιός μιλά με τον πατέρα του. Ο καταζητούμενος Ψωμιάδης είχε ένα καινούργιο κινητό τον αριθμό του οποίου δεν γνώριζαν οι αστυνομικοί.
Όταν μίλησε μαζί του ο γιος του έγινε άμεσα ανάλυση της φωνής του συνομιλητή και έτσι οι αστυνομικοί ήταν σίγουροι ότι αυτός που μιλούσε με τον γιό του Ψωμιάδη ήταν ο πατέρας του.
Από τη στιγμή εκείνη και μετά ακολούθησε μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας η ραδιογωνιομέτριση από την Αντιτρομοκρατική πράγμα που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί βρήκαν τις συντεταγμένες των σημείων που γινόταν εκπομπή και λήψη μεταξύ των δύο κινητών.
Δηλαδή εκείνο που ενδιέφερε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ήταν η ΔΑΕΕΒ με τα δικά της μηχανήματα να βρει το σημείο που βρισκόταν ο πατέρας Ψωμιάδης ώστε να εντοπίσουν το σπίτι που κρυβόταν.
Μόλις εντόπισαν τη συνομιλία πατέρα και γιουύ ξεκίνησε και η αναζήτηση του σημείου του σπιτιού όπου κρυβόταν ο Μάκης Ψωμιάδης. Μάλιστα για καλό και για κακό έγινε και η λεγόμενη επισύνδεση πράγμα που σημαίνει ότι μπλόκαραν το τηλέφωνο του Μάκη Ψωμιάδη ώστε να το παρακολουθούν συνεχώς για να βρουν το σημείο όπου βρισκόταν ο κάτοχος.
Εκείνο που φυσικά δε γνώριζε ο Ψωμιάδης είναι ότι από τη στιγμή που η Αντιτρομοκρατική γνώριζε τον αριθμό του κινητού του αν και δεν το χρησιμοποίησε παρά μόνο δύο φορές μπορεί να τον εντοπίσει μια που δεν είχε βγάλει την μπαταρία και αυτό λειτουργούσε κανονικά.
Τελικά μέσα σε διάστημα μερικών ωρών βρέθηκε το σημείο που ήταν το κινητό -από τη ραδιογωνιομέτριση- ακολούθησε η έφοδος και φυσικά η σύλληψη του Ψωμιάδη.
Οι λέξεις κλειδιά
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανάλογα με το στόχο που παρακολουθεί χρησιμοποιεί λέξεις που μπορεί ο ύποπτος να αναφέρει έστω και αάν αυτές είναι συγκεκαλυμμένες.
Για παράδειγμα οι λέξεις πάρτι, θάλασσα, πακέτο, κτίριο, συνάντηση, πλατεία, μπαρ, βόλτα, νησί, νύχτα, ραντεβού και πολλές άλλες μπορεί να σημαίνουν συνάντηση δύο ατόμων τα οποία αν συναντηθούν κάπου μπορεί να είναι πράκτορες ή κατάσκοποι άλλων χωρών.
Οι επαφές Τούρκων, Αλβανών και κυρίως Μουσουλμάνων που προέρχονται είτε από Αραβικές χώρες ή χώρες όπως η Κροατία, το Κόσσοβο, τα Σκόπια και άλλες ενδιαφέρουν την ΕΥΠ.
Αν οι κοριοί της ΕΥΠ παρακολουθούν κινητά ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου οι λέξεις αλλάζουν. Εδώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε λέξεις που αναφέρονται σε σημεία συνάντησης όπως πλατεία, μπαρ, καφενείο, βόλτα και πολλές άλλες καθώς και λέξεις που έχουν σχέση με κινήσεις ή μεταφορά αντικειμένων όπως βαλίτσα, αμάξι, μηχανή αλλά και πολλές άλλες.
Η Αντιτρομοκρατική στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ενδιαφέρεται κυρίως για το τι λένε οι στόχοι της αλλά και πού συναντώνται. Αν για παράδειγμα αυτοί που μιλάνε στο κινητό αναφέρουν ότι θα βρεθούν στο χωριό τους σημαίνει ότι θα ακολουθήσει μετακίνηση των στόχων σε επαρχιακή πόλη με αποτέλεσμα να μετακινηθεί κι ένα από τα έξη βαλιτσάκια με αυτοκίνητο τύπου ΒΑΝ σε χωριό ή σε επαρχιακή πόλη.
Το βαλιτσάκι της ΔΑΕΕΒ μπορεί κι αυτό να παρακολουθήσει από απόσταση τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων το στόχο του χωρίς να εντοπίζεται από κανένα.
Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι διάφορες υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ και η ΔΑΕΕΒ αλλάζουν πάντοτε ανάλογα με το στόχο που ενδιαφέρονται και παρακολουθούν.