Στη δημιουργία του νομικού πλαισίου, με το οποίο θα οριστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των ξενώνων για τα ασυνόδευτα ανήλικα και θα αναδιαμορφωθεί ο θεσμός της επιτροπείας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, προχωρά το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Έπρεπε να φτιάξουμε το πλαίσιο, ώστε όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να έχουν τις προδιαγραφές, κτιριακές και ανθρώπινου δυναμικού, για τη λειτουργία των ξενώνων», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου των Παιδικών Χωριών SOS.
Σύμφωνα με αυτές τις προδιαγραφές, σε κάθε ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά θα υπάρχουν έντεκα άτομα εξειδικευμένο προσωπικό: Τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, τέσσερις κοινωνικοί φροντιστές, ένας νομικός, ένας παιδοψυχολόγος και ένας διερμηνέας.
Επίσης, το υπουργείο αποφάσισε να παραχωρήσει κτίρια των κέντρων κοινωνικής προστασίας που εποπτεύει, για να δημιουργηθούν σε αυτά, από τις ενδιαφερόμενες ΜΚΟ, νέοι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Όπως εξήγγειλε η κ. Φωτίου, έως τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών σε όλη την Ελλάδα. «Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον τομέα αυτό, γιατί καθημερινά ανακαλύπτουμε παιδιά στα κέντρα φιλοξενίας. Επίσης, είναι ιδέα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργηθούν ζώνες παιδικής προστασίας μέσα στα κέντρα φιλοξενίας», επεσήμανε η κ. Φωτίου.
Εξάλλου, το υπουργείο προχωρά σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επιτροπεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο νόμος, ο οποίος, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο δημιουργίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη δημιουργία μητρώων επιτρόπων που θα παρακολουθούν, με την εποπτεία του υπουργείου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν το παιδί απολαμβάνει τα δικαιώματά του και μία φυσιολογική ζωή.
Δράσεις για το προσφυγικό από τα Παιδικά Χωριά SOS
Τα Παιδικά Χωριά SOS αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα με τρεις τομείς παρέμβασης στο προσφυγικό, που θα έχει διάρκεια από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS.
Ο πρώτος τομέας παρέμβασης είναι η συνεργασία σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, με 140 θέσεις φιλοξενίας. Ήδη, τα Παιδικά Χωριά SOS συνεργάζονται με την Άρσις σε ξενώνα στην Αλεξανδρούπολη και με τη Μετάδραση σε ξενώνα στη Χίο. Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιούν ένα πρόγραμμα στέγασης και φιλοξενίας ασυνόδευτων σε δομές του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Τέλος, προγραμματίζεται η δημιουργία ακόμα δύο ξενώνων στην Αθήνα έως τον Σεπτέμβριο.
Μία καινοτόμα δράση των Παιδικών Χωριών SOS αποτελεί η στήριξη του Λιμενικού Σώματος, με ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών του, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού, καθώς και των οικογενειών τους. Η δράση θα υλοποιηθεί στον Πειραιά, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017 και θα περιλαμβάνει συνεδρίες ομαδικής συμβουλευτικής και ατομικές συνεδρίες, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Μπορεί σήμερα οι ροές να είναι μηδενικές, αλλά το τραύμα από τη διαχείριση των μεγάλων ροών αποτυπώνεται στις ψυχές των ανθρώπων στο διηνεκές», εξήγησε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας.
Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, «έχει καταγραφεί εδώ και καιρό η ανάγκη ψυχολογικής και ψυχοπαιδαγωγικής στήριξης των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των οικογενειών τους και το υπουργείο έχει δρομολογήσει ενέργειες σε αυτήν την κατεύθυνση». Κίνητρο για τον κ. Δρίτσα αποτέλεσε, όπως είπε, η συνομιλία του με αξιωματικό του Λιμενικού που συμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης, ο οποίος τού εκμυστηρεύτηκε ότι μέρα με τη μέρα άρχισε να βλέπει στα πρόσωπα των προσφύγων, που διέσωζε, την οικογένεια και τον περίγυρό του. «Αυτή είναι μία ταύτιση συγκλονιστική, που δημιουργεί πολύ ισχυρούς κλυδωνισμούς», επισήμανε ο κ. Δρίτσας.
Τέλος, τα Παιδικά Χωριά SOS παρεμβαίνουν και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Συγκεκριμένα, παρέχουν ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στον Ελαιώνα, το Σχιστό, το Καρά Τεπέ, την πτέρυγα ασυνόδευτων ανηλίκων της Μόριας, τα Διαβατά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σύντομα και στον Σκαραμαγκά. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν δημιουργική απασχόληση, ψυχολογική υποστήριξη, αθλητικές δραστηριότητες, μαθήματα αραβικών, φαρσί, αγγλικών και ελληνικών, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (παιδικές τροφές, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής) και δράσεις με στόχο την κοινωνική ένταξη.
Τις αθλητικές δραστηριότητες υλοποιεί το Διεθνές Ινστιτούτου Αθλητισμού «Πύρρος Δήμας». «Ο αθλητισμός λειτουργεί ως θεραπεία για τα παιδιά: Τα οργανώνει, τα κινητοποιεί και αποτελεί ένα βήμα για τη μετέπειτα ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας.