Τη χορήγηση προπληρωμένης κάρτας σε πρόσφυγες, εξετάζει ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» μέσω του πιλοτικού προγράμματος cash transfer programme, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση του σχεδιασμού του κι αναμένεται να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επικεφαλής του προγράμματος «Έκτακτης Ανάγκης» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αγγελική Φανάκη σημείωσε: «Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση, δηλαδή προσπαθούμε να εστιάσουμε ακριβώς στον αριθμό των επωφελούμενων, το σημείο όπου θα γίνει και φυσικά να γίνει σωστά η όλη διαδικασία ανάθεσης για να μην υπάρξει κανένα νομικό κώλυμα. Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε όλες τις διοικητικές, νομικές, επιχειρησιακές παραμέτρους επειδή έχουμε να κάνουμε με χρήματα κι όχι με τρόφιμα, ρούχα ή οτιδήποτε μπορείς να προσφέρεις, ώστε να μην βρούμε οποιοδήποτε κώλυμα».
Το χρηματικό ποσό που μελετάται να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση επί δέκα μήνες, είναι 250 ευρώ σε κάθε οικογένεια προσφύγων και 90 ευρώ σε μεμονωμένα άτομα. Η αρχική σκέψη, όπως υπογραμμίζει η κ. Φανάκη, είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα από το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας κι έπειτα εφόσον διαπιστωθεί ότι προχωράει σωστά, υπάρχουν σχέδια και για επέκτασή του και σε άλλες περιοχές, όπως στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά αλλά και στη βόρεια Ελλάδα.
«Εδώ και 13 μήνες μέσω του προγράμματος “Εκτακτη Ανάγκη” προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση με δράσεις που αφορούν τον τομέα υγείας με κλινικές, ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, διανομή ανθρωπιστικού υλικού και πολλές άλλες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο και επειδή εκτιμάται ότι η διαμονή των προσφύγων στη χώρα μας θα είναι μακροπρόθεσμη, θέλουμε να βοηθήσουμε και με αυτήν την υπηρεσία μας, το cash transfer programme, δηλαδή μια μορφή προπληρωμένης κάρτας. Στόχος μας είναι να τονωθεί κι η οικονομία των τοπικών κοινωνιών, καθώς δίνουμε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να παίρνουν, να αγοράζουν προϊόντα με την κάρτα από τις τοπικές αγορές, τα μαγαζιά της περιοχής. Ταυτόχρονα κι οι ίδιοι θα αισθάνονται καλύτερα, πιο άνετα να μπορούν να αγοράσουν ό,τι θεωρούν αναγκαίο από το να τους δίνονται στο χέρι είτε τρόφιμα, είτε ρούχα�