Χωρούν 36 αιώνες ιστορίας σε ένα μουσείο; Χωρούν εννέα μουσεία, εφορείες αρχαιοτήτων, 668 μάρτυρες ιστορίας, μια χώρα ολόκληρη σε μια αίθουσα – έστω την μεγαλύτερη – σε 1.100 τ.μ. ενός μουσείου; Το Λούβρο, το κορυφαίο παρισινό μουσείο των 8,5 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, το επιχειρεί. Με την έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «τα ΝΕΑ» η πτέρυγα «Ναπολέων» στον πρώτο όροφο του μουσείου είναι ήδη κενή, οι προθήκες, τα διαχωριστικά έχουν στηθεί και περιμένουν τα εκατοντάδες ογκώδη κιβώτια με τα 668 αντικείμενα που θα αφηγηθούν αναλυτικά την ιστορία της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου στους επισκέπτες της.
Το πρώτο έκθεμα που θα αντικρύζουν οι επισκέπτες από τις 13 Οκτωβρίου είναι το τεράστιο ψηφιδωτό με το «Κυνήγι των λιονταριών» (325 π.Χ.) από το Μουσείο της Πέλλας – το μόνο που παρουσιάζεται σε αντίγραφο.
Όλα τα υπόλοιπα έργα είναι αυθεντικά: χρυσά στεφάνια (με κεντρικό και κορυφαίο έκθεμα αυτό που αποκάλυψε το καλοκαίρι του 2008 στη Βεργίνα η καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη), κοσμήματα, μαρμάρινα αγάλματα, μπρούντζινα γλυπτά, ειδώλια, πολεμικά εξαρτήματα, κεραμικά κτερίσματα αλλά και εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Στην Ελλάδα οι προετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς, τα 668 αντικείμενα, σε συνεργασία έντεκα εφορειών αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας και των Αρχαιολογικών Μουσείων Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Δίου, Βεργίνας, Αιανής και Φλώρινας αφαιρέθηκαν από τις προθήκες, συσκευάστηκαν σε εκατοντάδες κιβώτια και από χθες ξεκίνησαν οι τέσσερις συνολικά αποστολές τους στην Αθήνα κι από ‘κεί αεροπορικώς στο Παρίσι.
Η προετοιμασία εξάλλου είχε αρχίσει από τον περασμένο χρόνο. Οι διερευνητικές επισκέψεις της διευθύντριας του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάμ ξεκίνησαν το 2003.
Από το 2007 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε την επιστημονική επιμέλεια στις αρχαιολόγους Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μαρία Ακαμάτη και Λίλιαν Αχειλαρά, επικεφαλής της 16ης και της 17ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αντίστοιχα.
«Οι Γάλλοι γνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως μεγάλο Ελληνα. Η έκθεση θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν οι Γάλλοι και οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου το βασίλειό του – την ελληνική αρχαία Μακεδονία – αλλά και τη διαχρονικότητα του “μύθου” του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάμ.
Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ η έκθεση προβάλλεται ήδη από το γαλλικό μουσείο ως μία από τις σημαντικότερες, δεδομένου ότι «φέρνει πρώτη φορά σε επαφή το πλατύ κοινό με τους θησαυρούς της Βόρειας Ελλάδας που ήρθαν στο φως από τις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών».
«Η έκθεση», εξήγησε στα «ΝΕΑ» η Σοφί Ντεσάμ, «δεν θα είναι απλή παράθεση ευρημάτων από τη Μακεδονία αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα επανενώνονται αρχαιολογικά σύνολα, με βάση ευρήματα που μεταφέρθηκαν στο Λούβρο από γάλλους περιηγητές και αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα».