«Είναι μεγάλη τιμή που αντιπροσωπεία από το πλοίο της Ειρήνης επισκέπτεται σήμερα το Πέραμα, μια πόλη που γεννήθηκε από την προσφυγιά. Είσαστε οι πρεσβευτές του μεγαλύτερου μηνύματος που αφορά την ειρήνη αλλά και την αλληλεγγύη των προσφύγων». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, το μεσημέρι ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, υποδεχόμενος στο δημαρχείο αντιπροσωπεία του πλοίου της Ειρήνης, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), Πάνο Τριγάζη και μέλη Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.
«Θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί σας, για να γίνει πιο δυνατή στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο να σταματήσουν οι πόλεμοι, που έχουν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων από τις εστίες τους» ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης, απευθυνόμενος προς την αντιπροσωπεία.
Ο δήμαρχος Περάματος υπέγραψε στο παγκόσμιο κίνημα των δημάρχων για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, ενώ η αντιπροσωπεία εξήρε τον ρόλο του δήμου που δέχθηκε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο Σχιστό.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε από την αντιπροσωπεία η Έκκληση Ειρήνης και Αλληλεγγύης, στην οποία διατυπώνονται αιτήματα, όπως η μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, ενθυμούμενοι και τιμώντας τα θύματα των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945. Υποστηρίζουμε πλήρως κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανόμενης της εκστρατείας 2020 Vision Campaign του διεθνούς κινήματος «Mayors for Peace» και του «Humanitarian Pledge. Απαιτούμε τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Εκφράζουμε την ολόθερμη αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. Αποδοκιμάζουμε τη συμπεριφορά αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους στη φιλοξενία προσφύγων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκκληση Ειρήνης και Αλληλεγγύης.
Ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου το πλοίο της Ειρήνης θα παραμείνει μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κατάνια της Ιταλίας.
Στο πλοίο επιβαίνουν περίπου 1.000 ακτιβιστές, κυρίως Ιάπωνες, Κορεάτες, Ινδοί, Βορειοαμερικάνοι και Λατινοαμερικανοί.