Ιστορίες για αγρίους εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Το ΙΚΑ προσφεύγει δικαστικά εναντίον πολιτών, διεκδικώντας την επιστροφή επιδομάτων που εκ των υστέρων κρίνεται πως δε δικαιούνταν να λαμβάνουν. Υπάρχουν, όμως, πολλές περιπτώσεις που αφορούν σε πάμφτωχους ανθρώπους και σε τραγικές ιστορίες. Όπως αυτή του νεαρού που διώκεται για επίδομα που τσέπωνε η γιαγιά του, μετά τη δολοφονία της μητέρας του από τον πατέρα του, που κατόπιν αυτοκτόνησε! Τραγικές καταστάσεις, με το ΙΚΑ απλά να είναι δέσμιο της ισχύουσας νομοθεσίας, όσο δεν εκδίδεται πολιτική απόφαση που θα επιβάλει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι… Αυτές οι ιστορίες φτάνουν καθημερινά στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η Νέα Κρήτη αποκαλύπτει, μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά, ορισμένες από αυτές, με την πιο σοβαρή υπόθεση αυτή που αφορά τη δολοφονία μιας γυναίκας, την αυτοκτονία του άνδρα και δράστη της δολοφονίας και την εκμετάλλευση στη συνέχεια από τη γιαγιά τού επιδόματος σπουδών, ενώ είχε φροντίσει στο μεταξύ το δικαιούχο εγγονό της να τον κλείσει σε μοναστήρι της Αιγύπτου!
Γιαγιά… παμπόνηρη
Η Στέλιος Βοργιάς μάς εξιστορεί: «Σκοτώνει ο πατέρας τη μάνα των παιδιών και αυτοκτονεί. Το γεγονός συνέβη στο Ηράκλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το αγόρι και το κορίτσι της οικογένειας μένουν ορφανά σε ηλικία μόλις τριών χρόνων. Το κράτος δίνει τα παιδιά στη γιαγιά. Με μια εισαγγελική εντολή, απλά, διαχειριστής του λογαριασμού με τα επιδόματά τους είχε μπει αυτή η γιαγιά. Υπήρχε ένα επίδομα σπουδών που είχε εγκριθεί για τις ανάγκες σπουδών τους. Στο μεταξύ, η γιαγιά κατηγορούσε τα εγγόνια ότι έφταιγαν για την τραγωδία στο σπίτι τους. Και όταν μεγάλωσαν, πάει και τα κλείνει σε μοναστήρι. Σε γυναικείο μοναστήρι το κορίτσι, εδώ στην Κρήτη. Και το αγόρι σε μοναστήρι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το αγόρι υποτίθεται ότι σπούδαζε. Και ωστόσο, ποτέ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο μοναστήρι, αφού ήδη είχε ψυχολογικά προβλήματα. Με παρέμβαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που έμαθε το περιστατικό, το παιδί βγαίνει από το μοναστήρι». Και παρακάτω τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ ότι, όλα αυτά τα χρόνια που το αγόρι ήταν στο μοναστήρι, η γιαγιά τσέπωνε κανονικά το επίδομα σπουδών του. «Τα χρήματα αυτά τα έπαιρνε έχοντας δηλώσει ψευδώς πως το παιδί σπουδάζει. Και τώρα πάει το ΙΚΑ και ζητάει αναδρομικά από το παιδί τα χρήματα αυτά, συν τους τόκους. Σήμερα η γιαγιά πάσχει από Αλτσχάιμερ και δε θυμάται τίποτα»! Στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ότι το ΙΚΑ δεν ευθύνεται. Πρέπει να εφαρμόσει το νόμο. Και ο νόμος αναφέρει ότι τα χρήματα θα πρέπει να τα δώσει ο δικαιούχος, δηλαδή το παιδί, για τα χρόνια εκείνα που δεν υπήρχαν σπουδές, όχι μόνο αναδρομικά αλλά και έντοκα. «Φανταστείτε ότι, για ένα παιδί που είναι άνεργο και πάμφτωχο, δεν είναι καθόλου λίγα τα 7-8 χιλιάδες ευρώ που του ζητούν να καταβάλει, παρότι ποτέ δεν πήρε ούτε δραχμή από το επίδομα αυτό»…
Εξαθλιωμένη ξενοδοχοϋπάλληλος
Χθες εξάλλου, στο ΕΚΗ, γνωρίσαμε και μία εξαθλιωμένη συνταξιούχο ξενοδοχοϋπάλληλο, με ένα ανάπηρο αγόρι και μία καρκινοπαθή κόρη, η οποία έχει καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για… επίδομα 37 ευρώ, χωρίς η ίδια να ευθύνεται που της τα έδινε το κράτος από λάθος. Ο Στέλιος Βοργιάς μάς λέει για την περίπτωση αυτή: «Παρά το γεγονός ότι ενέκρινε η τοπική Υγειονομική Επιτροπή ένα οικογενειακό επίδομα 37 ευρώ το μήνα από το 2005, το ΙΚΑ προσέφυγε στην Ελληνική Δικαιοσύνη και με απόφασή της το 2013 δικαίωσε το Ίδρυμα, που ζητάει από το 2015 αναδρομικά και έντοκα την επιστροφή του συγκεκριμένου οικογενειακού επιδόματος, το οποίο αθροιστικά αντιστοιχεί στο ποσό των 5.000 ευρώ». Παρακάτω ο Στέλιος Βοργιάς τονίζει ότι «η συγκεκριμένη συνταξιούχος έχει ανάπηρο παιδί και ένα άλλο παιδί με καρκίνο και είναι χαμηλοσυνταξιούχος»!
«Φέρε τα πίσω»
Αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις για γέλια και για κλάματα. Μία άλλη περίπτωση έχει ως εξής: «Είναι μια γυναίκα που καταθέτει τα χαρτιά της για συνταξιοδότηση. Είναι πενήντα και κάτι χρονών και είναι εποχική εργαζόμενη. Που σημαίνει ότι για να βγει στη σύνταξη πρέπει να καταθέσει την παραίτηση στον εργοδότη. Αλλά πριν παραιτηθεί είχε τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει τη σύνταξη. Κι ενώ λοιπόν πήρε τη σύνταξή της, μετά από ένα χρόνο με έλεγχο που κάνει το ΙΚΑ διαπιστώνει ότι δε δικαιούται σύνταξη. Και όχι μόνο της ζητάνε τον ένα χρόνο πίσω, αλλά η γυναίκα είναι σε απόγνωση, γιατί ούτε δουλειά μπορεί να βρει σε αυτή την ηλικία, αλλά έχει χάσει και ό,τι έχει χάσει ως εποχική εργαζόμενη», λέει στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Βοργιάς.