Την προσοχή όλων για την αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών ενόψει των εορτών του Πάσχα, εφιστά η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, δίνοντας παράλληλα στοιχεία που αφορούν στην καταγραφή σωρείας ατυχημάτων από πυροτεχνήματα.
«Η συνήθεια της ρίψης βεγγαλικών, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών, συχνά αυτοσχέδιων, κατά τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, τη λειτουργία της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και των «μπαλοθιών» στην Κρήτη, οδηγεί κάθε χρόνο σε πλήθος τραυματισμών, ακόμα και θανάτων» σημειώνει η 7η ΥΠΕ.
Παρά τις τρομερές συνέπειες του πολεμοχαρούς «εθίμου», «ακήρυχτος πόλεμος» του βαρελότου δυστυχώς επαναλαμβάνεται κι έχει ως βασικά θύματα συχνά παιδιά και νέους – προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Υγειονομική Περιφέρεια. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), περισσότερα από 110 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα πυροτεχνήματα. Το 69% των ατυχημάτων αυτών καταγράφονται την περίοδο του Πάσχα. Επτά στα δέκα τραυματισμένα παιδιά έχουν ηλικία 10 έως 14 ετών. Το 93% είναι αγόρια τα οποία έχουν αυτοτραυματισθεί. Το 41% των τραυματισμών αφορά στο κεφάλι (το 31% στα μάτια), ενώ το 38% των παιδιών υφίσταται εγκαύματα. Το 24% των τραυματισμένων παιδιών χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, το 15% παραμένει πάνω από μία εβδομάδα. Το 79% δε, των τραυματισμών οφείλεται σε έκρηξη κροτίδας.
Στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα, η πηγή ανησυχίας είναι διπλή, καθώς οι στατιστικές μελέτες, εκτός από βεγγαλικά, δείχνουν ανησυχητικά νούμερα για ατυχήματα και θανάτους που προέρχονται και από τα τροχαία ατυχήματα – επισημαίνει η Υ.ΠΕ, μιλώντας για συγκλονιστικά στοιχεία που γίνονται ακόμα πιο συγκλονιστικά, όταν οι αριθμοί αφορούν ανθρώπους.
Ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας, η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, υπενθυμίζει σε κάθε πολίτη πως η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πως ο καλύτερος τρόπος προάσπισής της είναι η πρόληψη – και προτρέπει όλους με αίσθημα ατομικής ευθύνης, να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας για την ανθρώπινη ζωή και την υγεία.
Σωστό λοιπόν θα ήταν οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά την πασχαλινή τους έξοδο (και όχι μόνο), να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και να μην ξεχνούν ποτέ, ότι η ζώνη, το παιδικό κάθισμα, το κράνος και η ασφαλής οδήγηση, σώζουν ζωές.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η χρήση όπλων, κροτίδων, βεγγαλικών και άλλων παρόμοιων ειδών, που στα χέρια των παιδιών και ενηλίκων γίνονται «φονικά όπλα» και απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα.
Τέλος, μαζί με τις ευχές της για ένα «αναίμακτο και καλό Πάσχα», η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης ενημερώνει ότι όλες οι όλες υγειονομικές μονάδες της και οι επαγγελματίες υγείας που εφημερεύουν και τις εορταστικές ημέρες, θα βρίσκονται στη διάθεση κάθε πολίτη που χρήζει παροχής υπηρεσιών υγείας.